Пожежа у плавнях в районі озера Погорілого Нижньодністровського НПП

23 січня 2020 року
с. Маяки, Біляївський район, Одеська область, Україна

Біля 15-ї години 22 січня зафіксовано пожежу на території Нижньодністровського НПП, в районі озера Погорілого, яка поширилася до станції «Дністер». Через годину, між 16.00 та 16.30 нове вогнище з’явилося вже на суміжній, міській території, в районі Зеленого хутора, між озерами Попово і Саф’яни, і перекинулося на територію Парку. До 19-ї години ще горіло на берегах р. Турунчук.

Інспектори Нижньодністровського НПП сповістили МНС, але відомо, що такі пожежі, які розвиваються дуже швидко в умовах сильного поривчастого вітру, гасити без спецтехніки майже неможливо. Площі , які постраждали, будуть підраховані, нанесену природним об’єктам шкоду – зареєстровано, заяви до поліції буде направлено після збору всієї інформації. Сповістили також департамент екології Одеської ОДА.

Треба сказати, що вже кілька тижнів працівниками Парку проводилися упереджувальні дії – бесіди, об’яви. Та все одно, горить, на жаль.
Зрозуміло, що такі події відбуваються тільки від злого умислу, чи з дурості людської. Підпалами має займатися поліція.

Ранкові кадри згорівших заплав на території Зеленого хутора. Вигоріло 700-800 га.

Вдень 23 січня пожежа зайнялася в заплавах на суміжній території, від с. Яски, рухалася від озера Пісарського до двух каналів Облрибгоспу, о 19-й годині через р. Турунчук перекинулася на територію Нижньодністровського НПП. Зараз вогонь рухається у сторону оз. Білого і р. Дністер. Сповістили Біляївське МНС та ООДА. Пожежники виїхали за викликом і працюють, але територія для руху складна і горіння продовжується.

О 18-й годині зафіксовано займання у вершині Карагольської затоки Дністровського лиману, в Овідіопольському р-ні. Працівники Парку сповістили службу МНС району та департамент екології ОДА та взялися за тушіння з допомогою шанцевого інструменту. Вогонь вдалося локалізувати до приїзду вогнеборців.

О 19-й годині почалося горіння на суміжній території біля с. Маяки, Біляївського р-ну. Сильний поривчатий вітер гнав вогонь у сторону Парку до Карагольської затоки. Інформацію швидко передали до Біляївського МНС, Маяківської тергромади та ООДА. На щастя, пожежа на цій ділянці припинилася ще до приїзду МНС-ників.

Служба державної охорони Нижньодністровського НПП проводить чергування по всій території Парку.

Джерела: http://nnpp.org.ua, http://nnpp.org.ua, http://nnpp.org.ua

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook