Виховна година «Пам’яті героїв Крут»

22 січня 2020 року

           Є в історії України події, які стали знаковими, символічними. Такою подією є героїчна смерть під залізничною станцією Крути молодих захисників Української держави. І саме до Дня вшанування пам’яті героїв Крут проведені виховні години у групах 101-О, 102-О, 104-Ф, 105-М, 106-Т, 201-О, 202-О, 203-Ф, 204-М, 205-Т, 206-К, 207-К, 306-К, 307-К.

Студенти підготували цікаві розповіді, декламували вірші, переглянули відеоматеріали та хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв Крут.

22 січня 1918 року був проголошений IV універсал Центральної Ради. У ньому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу». А вже через 7 днів, 29 січня 1918 року на підступах до Києва, під станцією Крути, зустрілися в пекельному бою українські підрозділи Центральної Ради та більшовицькі війська, які йшли з Росії.

Проти 300 українських юнкерів, студентів та гімназистів виступали понад 4 тис. Червоних радянських вояків на чолі з Михайлом Муравйовим. Крути – це великий перелом на межі двох століть. Ми вчитуємося в цю сторінку історії, читаємо і не розуміємо: чому так сталося? Чому ніхто не помітив у той радісний час визволення України, що на нашу землю насувалась чорна тінь? Щоб наша держава жила, багатьом її патріотам прийшлося пожертвувати своїм життям. І надто вражає, коли на таку абсолютну самопожертву йдуть молоді люди, які тільки почали свій життєвий шлях.

Події 29 січня 1918 року, які живуть в душі українського народу, і сьогодні ятрять його серце. Тож давайте зазирнемо в минуле, відкриємо ще одну сторінку нашої історії, усвідомимо суть трагедії, ім’я якої - Крути.

 

Андрій Сиротенко,

заступник директора з виховної роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook