А що другий празник – святого Василя!..

14 січня 2020 року

За давньою народною традицією Щедрий Вечір з багатою кутею, скоромними стравами, цілим комплексом своєрідних ритуалів змінює Старий Новий рік – або свято Василя. 14 січня – день пам’яті св. Василія Великого, архієпископа Кессарії Каппадокійської, який народився близько 330 року. Українці шануючи чесноти святого, увічнили його ім’я в колядці такими словами: «А що другий празник – святого Василія! Радуйся, ой радуйся, земле, син Божий народився!». Все свідоме життя св. Василій проповідував вчення Ісуса Христа і користувався великою повагою серед віруючих. Церковні джерела характеризують Василя як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Саме йому належить вислів: «Скільки віднімеш від тіла, стільки додаси сили душі». Святий Василій Великий вважався покровителем землеробства, тому обрядові дії цього дня носять аграрно - магічний характер,  а всі щедрівки - радісні, оптимістичні, в них бажають щастя, здоров’я, багатства, успіхів кожному члену сім’ї. «Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров’я, на Новий рік, щоб уродило краще, ніж торік! Коноплі – під стелю, льон – по коліна, щоб вам, хрещеним, голова не боліла! Будьте здорові з Новим роком та Василем! Дай, Боже!».

14 січня 2019 року колектив викладачів кафедри культурології під керівництвом Ірини Майданюк з щедрівками та засівальними піснями завітав зранку до декана гуманітарно-педагогічного факультету Василя Шинкарука.

Пане господарю,
з Різдвом ми вас вітаємо.
Святеє Різдво нам радість принесло.
А Святий Василій — на многії літа.
А Іван Хреститель воду освящає,
воду освящає, людей очищає.
Ой, радуйся, земле! Світе, веселися!
Радійте, усі люди, — Син Божий народився!

Святкова атмосфера повернула всіх учасників дійства в дитинство, коли чекаєш яскравих вражень, віриш у диво та казку... Тому, коли залунала відома по всій Україні щедрівка, підспівували вже не лише учасники дійства, а й сам декан та всі глядачі! Василь Шинкарук подякував наший творчій кафедрі за святковий настрій, щирі привітання і побажав усім успіхів і добра, радості та віри!

Колектив гуманітарно-педагогічного факультету, в свою чергу, щиро вітає нашого декана Василя Дмитровича, а також всіх Василів, Василис, Василівних, Васильовичів, з іменинами! І нехай добрий ангел завжди вас оберігає, добро і ласку посилає!

Голова профбюро гуманітарно-педагогічного факультету
Інна Савицька

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook