Академічна доброчесність Нобелівських лауреатів

5 січня 2020 року

Чудовим зразком академічної доброчесності став факт відкликання опублікованої статті однією із трьох лауреатів Нобелівської премії з хімії 2018 року, Френсіс Арнольд. Frances H. Arnold, співробітник Каліфорнійського технологічного інституту, відкликала свою статтю з журналу Science оскільки не змогла відтворити отримані в ній результати [1].
Стаття «Site-selective enzymatic C‒H amidation for synthesis of diverse lactams" (Сайт-селективне ферментування C-H амідування для синтезу різних лактамів») була відкликана 2 січня. Зараз на сайті викладений лише реферат статті [2]. Спочатку Science плануровала опублікувати оголошення про відкликання статті через тиждень разом з друкованою версією журналу (хімік звернулась в журнал 1 грудня), однак із–за заяви Арнольд в Твіттері, їм пришлося це зробити вже.

У статті йшлося про те, що отримані авторами результати можуть бути легко здійснені при підготовчому етапі.

Однак «Спроби відтворити роботу показали, що ферменти (E.coli) не каталізують реакції з заявленими активностями і селективностями. Старанне вивчення лабораторного журналу першого автора (Inha Cho) виявило нестачу пізніших записів і неопрацьовані дані для ключових експериментів. Тому автори спростовують результати і відкликають статтю», — повідомляється у поясненні Science.

Inha Cho більше не працює в лабораторії і тому всі три співавтори вибачилися за публікацію некоректних результатів.

За цей час статтю процитували лише один раз. Із–за вчасного спростування результатів роботи Френсіс Арнольд вдалося попередити подальше використання некоректних даних.

Джерело: 1, 2

Підготувала Оксана Яблонська

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook