Під гаслом «Продукувати та ретранслювати знання» у 2020 рік: на юридичному факультеті відбулася конференція трудового колективу

27 грудня 2019 року
    26 грудня відбулася конференція трудового колективу юридичного факультету за участю проректора з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка. Основним питаннями порядку денного були звіт про діяльність юридичного факультету за 2019 р., обрання членів вченої ради факультету та рекомендація кандидатур до складу вченої ради Університету.

     Звіт про діяльність юридичного факультету за 2019 рік представила декан факультету Олена Яра, яка розпочала свою доповідь словами: «Звіт декана факультету – це відображення роботи кожного члена колективу, а найкращу оцінку його роботи сьогодні визначають – місце Університету та факультету у незалежних рейтингах та наш роботодавець».

  

     У звітному 2019 р. юридичний факультет витримав конкуренцію і лави студентів поповнили бакалаври за державним замовленням і на основі контрактів з фізичними та юридичними особами. Але надскладним залишається завдання залучення студентів до магістратури. Досвід нам підказує – потрібно виходити за межі нашого університету, ставати конкурентними. Важливим елементом діяльності колективу факультету і надалі залишається профорієнтаційної роботи, але вкрай необхідна і пізнаваність, щоб про наш факультет чули і знали.
     Для якісного забезпечення навчального процесу науково-викладацька родина поповнилася 14 кандидатами наук. В аспірантурі навчається 9 аспірантів.

     Про якість навчального процесу свідчать перемоги наших студентів на Всеукраїнських олімпіадах і Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. У 2019 р. переможцями ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади стало 4 студентів, які вибороли ІІІ командне місце (Вікторія Франчук, Богдана Сахно, Віталій Мазій) та ІІІ одноособове місце (Вікторія Франчук). Переможцями ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт стали Наталія Ящук, Вікторія Франчук та Катерина Бамбуза.
    Значна увага приділяється практичному навчанню студентів і магістрів. Так, з метою підвищення якості практичної підготовки укладено договори про стратегічне партнерство факультету з Державною судовою адміністрацією, Головним територіальним управлінням юстиції у місті Києві, громадською організацією «Українською Гельсінською спілкою з прав людини», Київським апеляційним адміністративним судом, Комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, юридичною компанією «Касьяненко і Партнери», юридичною компанією «Ювіто», громадською організацією «Спілка сприяння сільського зеленого туризму в Україні» та ін., де студенти мають можливість поглибити практичні навички. Одним з найефективніших шляхів отримання практичних навичок студентами і надалі залишається юридична клініка «Захист і справедливість», закріплена за кафедрою міжнародного права та порівняльного правознавства під керівництвом Сергія Кідалова.

     Наш університет відрізняється від інших тим, що у нас знання не тільки ретранслюються, а й створюються. Тому логічно, що колективами кафедр факультету приділяється велика увага розвитку наукової, дослідницької діяльності. У 2019 р. науково-дослідну роботи виконували кафедра міжнародного права та порівняльного правознавства (керівник проєкту – Віктор Ладиченко), кафедра теорії та історії держави і права (керівниця проєкту – Віра Качур) та кафедра аграрного, земельного та екологічного права імені В.З. Янчука (керівник проєкту – Володимир Єрмоленко). Крім цього, на кафедрі міжнародного та порівняльного права завершується робота над проєктом «Екологічна політика і право ЄС», у рамках програми ERASMUS+.
     За інформацією науково-дослідної частини викладачами факультету опубліковано 17 статей у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз SCOPUS та WoS.
     Більшість наших студентів – це студенти-контрактники, а вони вимагають особливого підходу до надання освітніх послуг, використання інтерактивних методів навчання для отримання відповідних компетенцій. Це потребує активізації роботи НПП по повному забезпеченню їх навчально-методичними матеріалами, навчальними посібниками, підручниками та ЕНК. За 2019 р. кількість розроблених ЕНК по кафедрах факультету сягнула понад 80 % від кількості навчальних дисциплін.

     Юридичний факультет успішно розвиває і міжнародну співпрацю з зарубіжними вищими навчальними закладами (слайд): Аугсбургський університет (Німеччина), Карловий Університет (Чехія), Університет Л’Акуїла та Фоджа (Італія), Університет Данубіус (Словаччина), Університет Реджіо-Калабрія (Італія). У звітному році 15 викладачів пройшли закордонне стажування.
     Цьогоріч зусиллями деканату та окремих кафедр було здійснено ремонт навчальних аудиторій 101, 210, 223, 233, 239, 240.
     Культурно-виховна та організаційна робота проводилися за всіма напрямами. Члени колективу брали участь у культурно-масових заходах на рівні факультету та університету та у благодійній діяльності (День Університету, Голосіївське кільце та інші спортивно-масові заходи). Проводили заходи, спрямовані на національно-патріотичне виховання та інтелектуально-духовне виховання (Масляна, день пам’яті та примирення, круглі столи, приурочені пам’ятним датам розвитку Української держави та суспільства, інтелектуальні змагання та дебати тощо.
     Завершуючи свій звіт, Олена Яра окреслила головні завдання трудового колективу юридичного факультету на 2020 рік.

     В обговоренні звіту взяли участь завідувач кафедри адміністративного та фінансового права Володимир Курило, завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені В.З. Янчука Володимир Єрмоленко, завідувач кафедри цивільного та господарського права Олексій Піддубний, завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур.

     До обговорення долучився і проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко, який зауважив позитивний розвиток факультету, зосередив увагу на тих викликах, які стоять сьогодні не лише перед факультетом, а й перед Університетом та державою, побажав усім присутнім ефективної та продуктивної роботи.

     Тож після обговорення звіт був одноголосно затверджений, після чого колектив факультету обрав членів вченої ради факультету та рекомендував кандидатури до складу вченої ради Університету.

Віра Качур,
завідувачка кафедри теорії та історії держави і права

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook