Рослини не тільки лікарські…

13 грудня 2019 року

У вечірньому випуску новин телеканалу 1+1 9 грудня 2019 р. була інформація про отруєння чотирьох дітей віком 9 – 10років борщівником у Чернігівській області. Один хлопчик помер, інші після надання лікарської допомоги – одужали. Однак, уже 10 грудня у випуску новин цього ж каналу прозвучала інформація, що отруєння наступило після того, як діти з’їли кореневище віхи отруйної.
Не важливо, якою рослиною було отруєння, ми вважаємо за обов’язок донести інформацію про ці та інші отруйні рослини.
Віха отруйна (цикута) (Cicuta virosa). Багаторічна трав’янитста рослина до 1,2 м заввишки з вертикальним м’ясистим кореневищем, в якому є поперечні порожнини, заповнені жовтуватою рідиною. Родина Окружкові (Зонтичні, Селерові) – Apiaceae.

 
Росте на низинних болотистих луках, на берегах річок, струмків і ставів та у канавах. Кореневище солодкого смаку, легко виривається з грунту навіть за відсутності надземної частини рослини (восени та ранньої весни). У кореневищі та рідині, яка знаходиться у його порожнинах, міститься цикутотоксин – сильнодіюча отруйна речовина, вміст якого сягає 0,2% у свіжому, і до 3,5 % – в сухому кореневищі. У чистому вигляді – аморфна речовина, яка добре розчиняється у киплячій воді та лужних розчинах, а також в ефірі та хлороформі. У висушених рослинах зберігається тривалий час.
 
За даними окремих авторів, смертельною дозою сухого листя для коня є 400 г, для великої рогатої худоби – 200 г листя із стеблами.

Цикутотоксин уражає, перш за все, центральну нервову систему спричиняючи збудження і судоми. У тварин спостерігають настороженість, занепокоєння, виділення слини, ознаки утрудненого ковтання, дещо пізніше – дрижання скелетних м’язів, сіпання м’язів голови та шиї, підвищується рефлекторна збудливість, яка переходить у судоми. Тварини гинуть через 12 – 24 години.
Клінічна картина отруєння людей віхою отруйною характеризується ураженням центральної нервової системи та судомами.

Найотрутніша рослина в Україні: як виглядає цикута і чим вона небезпечна

Борщівник Сосновського (Heracleum Sosnowskyi). Отруйна багаторічна рослина родини Окружкових (Apiaceae). Належить до інтродукованих в Україну, вважається карантинною рослиною.

 
Трапляється майже по всій території – на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. Борщівник Сосновського нарівні з борщівником Мантегацці та борщівником персидським є активними інвазивними видами в Європі та Україні, проти яких розгорнута боротьба.
 
Назва “борщівник” походить народних звичаїв брати листя і стебла їстівних видів борщівників (наприклад, очищений від шкірки сибірський борщівник) в борщ, та споживання очищених стебел в сирому вигляді. Наразі, як їжа для людини потенційно їстівні борщівники майже не використовуються з причини схожості з токсичними видами борщівників (наприклад, Сосновського, Мантегацці та ін.) та утворення великої кількості проміжних, схрещених гібридів, які мають різні рівні отруйності та схожості.
 

Містить фотосенсибілізуючі речовини, небезпечні для шкіри людини за сонячного опромінення.

 
Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фурокумарини), які за контакту зі шкірою спричиняють малопомітне подразнення, як від кропиви. Під впливом сонячного випромінювання (ультрафіолетові промені), в сокові активуються токсичні властивості, а чутливість шкіри до ультрафіолету зростає в сотні разів. Навіть одноразове доторкування до борщівника призводить до опіків 1 – 3 ступенів.

 
Опіки з’являються на уражених ділянках не одразу після контакту з рослиною, що могло б попередити подальший контакт з рослиною, а через 1 – 2 доби, поступово розвиваючись під впливом сонячного ультрафіолету.
У перші кілька діб опіки схожі на термічні. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших захворювань шкіри. Під час роботи з рослиною потрібно дотримуватись ряду настанов:
- Попередження контакту з будь-якою частиною рослини, особливо тими частинами рослин, що пустили на зламі сік. Він спричиняє опіки навіть на тильній поверхні долонь.
- Робота з рослиною (особливо під час скошування) передбачає використання щільного водовідштовхуючого одягу, окулярів та щільних гумових рукавиць.
- Попередження дітей про небезпечність рослини. Велике листя та трубчасті стебла цікаві дітям для зламування.
- Попередження використання листя борщівника як серветок, для витирання рук чи ніг.
- Розміщення інформаційних бюлетенів у школах, базах відпочинку та в місцях значної вегетації борщівника.


Небезпечна краса: борщівник Сосновського обпікає та вражає шкіру.
Як уникнути опіків від борщівника? Перша допомога, лікування.
Далі буде…

Духницький В.Б., Бойко Г.В.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook