Цього дня 1838 року народився український біохімік, фізіолог і фармаколог, основоположник біохімії як науки Данилевський Олександр Якович

10 грудня 2019, 8:28

Цього дня 1838 року в Харкові народився український біохімік, фізіолог і фармаколог, основоположник біохімії як науки, член-кореспондент Петербурзької АН, професор і завідувач кафедри медичної хімії та фізики, нормальної фізіології і фармакології в Харківському університеті, професор Казанського університету та ректор Військово-медичної академії міста Санкт-Петербург Данилевський Олександр Якович (10 грудня 1838, Харків — 8 червня 1923, Петроград).
 


Батько майбутнього вченого, Яків Петрович Данилевський - годинниковий майстро. Але він був не тільки годинникарем, але й любителем хімії, мінералогії, фотографії. Останні роки життя заробляв гроші для родини за рахунок фотографії. Мати — Олена Степанівна. В родині було семеро дітей і найстарший - Олександр.
Навчався за власний кошт у Харківському університеті та за кордоном. 1863 року у Харківському університеті захистив докторську дисертацію «Про специфічно впливаючі тіла натурального та штучного соків підшлункової залози». З 1863 року - професор Казанського університету, завідував кафедрою медичної хімії і фізики, нормальної фізіології, фармакології. Олександр Данилевський поруч з педагогічною діяльністю займався науковими розвідками. Основні праці присвячено ферментам, хімії білків і питанням живлення. У 1886 році обраний професором медичної хімії в Харкові, завідувач кафедри медичної хімії та фізики, нормальної фізіології і фармакології в Харківському університеті. Ще у 1886 р. експериментально дослідив можливість синтезу білковоподібних речовин із пептинів за участю ферментів, довів наявність у клітинах агентів, які стимулюють дію ферментів, а згодом (у 1901) навів докази вмісту в тканинах т. зв. антиферментів — антипепсину і антитрипсину. Вивчав білки м'язової та мозкової тканин, на підставі досліджень запропонував оригінальну теорію будови білкової молекули, «теорію елементарних рядів». Ініціював і разом із братом Василем Данилевським у 1888 р. організував видання першого спеціального журналу з питань фізіології — «Физиологический сборник».
Реферував в різноманітних виданнях досягнення біохімії.

Джерела: 1, 2, 3

Підготував професор Віктор Томчук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook