НЕФОРМАЛЬНЕ ЗАНЯТТЯ З ФІЗІОЛОГІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН

2 грудня 2019 року

29 листопада під орудою професора кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого факультету ветеринарної медицини Віктора Трокоза відбулося незвичайне лабораторне заняття для студентів 2 групи ІІ курсу факультету тваринництва і водних біоресурсів із фізіології сільськогосподарських тварин на тему «Фізіологія аналізаторів». У його рамках студент Назарій Білько розповідав про бджіл. Доповідь розпочалася із коротенького вступу, де було підкреслено, що Лондонським королівським географічним товариством бджола визнана найважливішою істотою на Землі у 2019 р.

Далі доповідач представив надзвичайно цікавий матеріал стосовно аналізаторів у бджіл: дотику, зору, нюху, смаку, температури, простору і часу. Доповідь видалась досить цікавою та інформативною. Студенти дізналися про те, що бджоли відчувають запах органами на останніх члениках вусика. Ці тварини, як виявляється, мають п’ять очей, два з яких фасеткові. Цікавим був факт про танці бджіл, за допомогою яких вони сповіщають членів вулика про потенційне джерело нектару чи небезпеки. До речі, Про танці бджіл та їх дослідника, нобелівського лавреата Карла фон Фріша нещодавно писала кафедра біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого. Також Назарій розповів про механізми регуляції температурного режиму у зимовому клубі бджіл, органи чуттів на поверхні тіла, т. зв. «сенсили». Всі присутні студенти із захопленням слухали цікаву доповідь свого однокурсника. На основі сказаного виникло багато запитань не лише про аналізатори, а й узагалі про фізіологію цих напрочуд цікавих корисних комах. Найбільше вразило питання Іллі Здовбеля. Він запитав про те, яким чином зберігається сперма трутнів у спермотеці матки. Також звучали цікаві запитання щодо систем вуликів, способів зимівлі та розміщення різних рецепторів на тілі бджоли.

Після закінчення доповіді та ґрунтовних відповідей на безліч запитань всі присутні на занятті студенти із задоволенням використали свої власні аналізатори для органолептичної оцінки та дегустації медів Хмельницької області із власної пасіки Назарія Білька. Було представлено гречаний, різнотравневий і соняшниковий меди. Залюбки посмакувавши студенти довідалися ще багато цікавого про аналізатори та їх роль у життєдіяльності тварин.
Насамкінець Назарій Білько, який виявився не лише справжнім знавцем фізіології бджіл, а й досить цікавим, талановитим поетом, презентував свою поетичну збірку «Я згадаю, як тоді». Автор подарував один із примірників кафедрі біохімії і фізіології тварин ім. М. Ф. Гулого в особі професора Віктора Трокоза.


Усі залишилися задоволеними та збагатилися приємними та смачними спогадами про бджільництво, новими знаннями про особливості сенсорних систем у сільськогосподарських тварин різних видів.

 

Назарій Білько,
студент 2 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів
Віктор Трокоз,
професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого

 
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook