Експериментальні дослідження членів гуртка «Актуальні проблеми психології »

1 грудня 2019, 9:55

      Успішність в груповій взаємодії, у тому числі в ігровій діяльності, - основа благополучного психічного розвитку дитини, її емоційного стану, самооцінки, особистісного стилю поведінки, ставлення до навколишнього світу. У зв'язку з цим психологу важливо вміти діагностувати соціально-психологічні характеристики дитини, у тому числі визначати його соціальний статус і місце в структурі групових взаємин.
       З метою набуття цих умінь студентка другого року навчання (ПС - 18001б ) гуманітарно - педагогічного факультету НУБіП України Сапожнікова Евгенія долучилась до активної діяльності наукового гуртка «Актуальні проблеми психології», керівником якого є професор кафедри психології Шамне Анжеліка Володимирівна. Вона провела соціометричне дослідження у дошкільному закладі «Сонечко» (Київська обл., Обухівський р-н., м.Українка). При роботі з дошкільнятами було використано різні модифікації соціометричного методу Дж. Морено, які допомjгли віднести дітей до однієї з наступних категорій: "зірки" "бажані", "знехтувані", "ізольовані".
         Соціометричне дослідження було проведено у старшій групі «Капітошка», яку відвідують дітки віком від 4 до 7 років, за неформальним критерієм ( Кого ти б запросив на свій день народження ?). Дослідження відбувалось наступним чином : кожну дитину Евгенія по черзі відводила до роздягальні ( там, де знаходяться дитячі шафки), давала дитині три цукерочки і зачитувала інструкцію : « Поклади цукерку до шафки тому, кого б ти хотів (ла) запросити на свій день народження ». Важливо після цього запитати дитину «А чому ти зробив(ла) саме такий вибір ?». Обстеження проводилось індивідуально з кожною дитиною так, щоб інші діти не дізналися про його вибори. Слід зазначити, що важливо попередньо провести знайомство та бесіду на вільну тему з дитиною, щоб налагодити контакт.

      За результатами дослідження виявилось, що дана група являється достатньо дружнім коллективом з великою кількістю взаємних виборів. Коефіцієнт групової згуртованості виявився вище середнього - 62 %. Рівень благополуччя взаємин (РБВ) також високий, оскільки «зірок» і «наближених» в сумі більше, ніж «знехтуваних», «ізольованих» та «відторгнених» членів групи.
На основі отриманих даних, кількісного та якісного їх аналізу була складена характеристика соціального стану дитини в групі однолітків і групи в цілому. Були також надані необхідні психологічні рекомендації для вихователів.

  Член гуртка - Сапожнікова Евгенія

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook