Фахівці кафедри глобальної економіки обговорили зміни до формування нової звітності європейського рівня для виробників риби при адаптації до вимог ФАО, EUROSTAT, Директив, Регламентів Європейського Союзу

17 жовтня 2019 року
Держрибагенство

 В останній декаді вересня завідувач кафедри глобальної економіки д.е.н., професор Наталія Вдовенко прийняла участь у навчально-практичному семінарі «Нагальні питання обліку та звітності в аквакультурі за формою 1А-риба (річна)» Державного агентства рибного господарства України з питань розроблення нової звітності європейського рівня для виробників риби при адаптації до вимог ФАО, EUROSTAT, Директив Європейського Союзу в рамках виконання науково-дослідної теми «Прикладні рішення забезпечення конкурентоспроможності рибного господарства у нових умовах функціонування національної економіки».


 Проведення заходу зумовлено наявністю критичних зауважень щодо заповнення основних розділів форми 1А-риба (річна), пошуку нових наукових підходів в системі отримання звітів та вирішення інших нагальних організаційних питань.
 Аквакультура є пріоритетним напрямом розвитку рибного господарства. Наявність повної та достовірної звітної інформації про результати річної роботи суб’єктів аквакультури має величезне значення для держави. Розуміння статистики виробництва аквакультури та основних тенденцій дає змогу приймати правильні рішення стосовно її розвитку.
 Тому необхідно удосконалювати систему збору звітів та налагоджувати співпрацю з суб’єктами аквакультури», - зазначив заступник Голови Держрибагентства Андрій Кравченко.
 За результатами обговорення змін вимог до заповнення звітності у сфері аквакультури підготовлено інформаційно-аналітичні матеріали щодо забезпечення конкурентоспроможності рибного господарства з акцентом на виробництво органічної продукції, модернізацію існуючої системи збору даних в рибному господарстві з метою підвищення керованості галуззю для досягнення цілей сталого розвитку ООН.

 Під час зустрічі начальник Відділу аквакультури та відтворення водних біоресурсів Держрибагентства Тетяна Яковлєва повідомила про стан ведення аквакультури в Україні, проблеми та останні тенденції розвитку, які включають й удосконалення системи збору статистичної інформації, якісні зміни самої форми 1А-риба (річна) та перспективу діяльності у даній сфері.
 Наталія Вдовенко ознайомила учасників заходу з інструкцією щодо підготовки, складанню та поданню звітності за формою 1А-риба (річна). А також розповіла про особливості статистичної інформації в аквакультурі та відповідальності за неподання звітних матеріалів. Представники територіальних управлінь доповіли про результати проведеної роботи в областях України з удосконалення системи звітності в аквакультурі, а також зазначили основні проблеми, які гальмують збір статистичної інформації. Зокрема:

- колізії з наданням форми звітності 1А-риба (річна) територіальним органам рибоохорони та державним органам статистики: частково звітність надається в державні органи статистики, частково територіальним органам рибоохорони, що може призвести до розбіжностей в статистиці;
- конфіденційність інформації в державних органах статистики ускладнює оновлення списків суб’єктів аквакультури та є прогалини у взаємозв’язку між різними державними органами в формулюванні переліку суб’єктів рибогосподарської діяльності;
- частина суб’єктів аквакультури по основному КВЕДу діяльності не віднесені до аквакультури, що унеможливлює їх врахування у статистиці;
- форма звітності не передбачає врахування результатів діяльності рекреаційної аквакультури та відсутня відповідальність за неподання форм звітності суб’єктами аквакультури.
 Наприкінці навчально-практичного семінару усі бажаючі мали змогу поставити запитання і отримати змістовні відповіді від науковців та фахівців галузі рибного господарства.

 Довідкова інформація:
Детальніше з інформацією про виробництво продукції аквакультури за формою 1А-риба (річна) можна ознайомитися за посиланням 

darg.gov.ua/_fahivci_derzhribagentstva_z_0_0_0_8947_1.html

«Фахівці Держрибагентства з усієї України обговорили зміни вимог до заповнення звітності у сфері аквакультури». Посилання на сайт Державного агентства рибного господарства України
darg.gov.ua/_fahivci_derzhribagentstva_z_0_0_0_8947_1.html

Богач Л. В., к.е.н. старший викладач
кафедри глобальної економіки

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook