Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе» – діалог з собою, спонукання до роздумів про своє життя

21 листопада 2019 року
НУБіП України

20 листопада 2019 року студенти гуманітарно-педагогічного факультету та інших факультетів університету взяли участь у роботі Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе» у форматі науково-методичного семінару. Проведення Сковородинських навчань у нашому університеті зініціювала доктор філософських наук, професор кафедри філософії Світлана Сторожук. Підготовкою семінару займалася кафедра філософії та її завідувач Інна Савицька.

   

Ідейним натхненником і модератором Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе» став декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук. Саме він відкрив науково-методичний семінар, представив гостей. Серед запрошених – культурософ, сходознавець, головний редактор науково-популярного журналу «Український Світ», перекладач, публіцист, член Національної спілки письменників України Олександр Шокало. Він першим запропонував проводити Сковородинські навчання в Україні.


Почесним гостем заходу був Михайло Калініченко, заслужений журналіст України, член Національної спілки журналістів України, генеральний директор телерадіокомпанії «Ільдана» (Черкаси). З погляду своїх життєвих вершин та професійної діяльності Олександр Шокало і Михайло Калініченко поділилися з присутніми роздумами про вартісність людського життя, мудрість основних положень філософської, а значить – життєвої, теорії Сковороди. Михайло Калініченко навіть розкрив усім формулу щастя за Сковородою: віра, свобода і любов. Він подарував бібліотеці нашого університету книжки, серед яких і поезії, автором яких є сам. Після виступу Михайла Калініченка Василь Шинкарук запропонував усьому залу повторити формулу щастя, щоб запам’ятати на все своє життя. Усі присутні із задоволенням і піднесенням скандували ці важливі слова. 

   

До роботи науково-методичного семінару долучилися викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації: заслужений журналіст України, професор кафедри Олександр Савенко та диктор і ведуча програм українського телебачення, академік Телевізійної академії України, народна артистка України Тетяна Цимбал. Гості говорили про своєчасність життєвої мудрості Григорія Сковороди для покоління, що живе у ХХІ столітті.. Сковориднівський принцип «сродної праці» повинен залишитися основним під час вибору професії. Олександр Савенко наголосив на мудрості, філософському баченні Сковороди. Роздуми та вислови українського філософа є актуальними для нас і сьогодні.


Студенти підготувати і виступили з доповідями. Цікавими були такі доповіді: «Григорій Сковорода: творення людини», «Сковорода: характерник із даром передчуття», «Стоїчний фаталізм», «Горе-мати – злочинниця чи жертва?» та ін. Кожна тема доповіді перепліталася з постаттю Григорія Сковороди. Деякі теми викликали особливе зацікавлення, що відбулася й дискусія.
 

  

Студенти другого курсу спеціальності «Журналістика» Віталій Мікула та Олег Снігур спрезентували свою роботу – короткий фільм-біографію Григорія Сковороди.

Науково-методичний семінар став прекрасною можливістю для студентів по-новому осмислити творчість Григорія Сковороди, розкрити для себе таємниці його життя та смерті, але найголовніше – навчитися себе чути, йти в житті за своїм «я», досягати нових і нових вершин. Вірити в себе та свої можливості.

Тетяна Ярова,
студентка першого курсу спеціальності «Журналістика»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook