Безмежний світ філософії Григорія Сковороди в дослідженнях молодих науковців НУБІП України

20 листопада 2019 року

 Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо:
ми прагнемо до того, чого немає,
і нехтуємо тим, що є,
так ніби минуле зможе вернутись назад,
або напевно мусить здійснитися сподіване…
Г.С.Сковорода

Третій день Тижня філософії став насиченим та плідним. 20 листопада з ініціативи кафедри філософії та підтримки декана гуманітарно-педагогічного факультету професора Василя Шинкарука в рамках Сковородинських навчань був проведений науково-методичний семінар «Світоглядні та соціокультурні трансформації у період Постмодерну: сподівання, реалії, проблеми», в якому взяли участь аспіранти кафедри та студенти всіх факультетів та ННІ НУБІП України.

Для загальної освіти основним джерелом знань про феномен Сковороди та його практичне, морально-світоглядне, природовідповідне, культуровідповідне вчення Духовний образ Сковороди, який формується у свідомості й пам’яті студентів, стає набутком цілого суспільства – дієвим чинником його самопізнання, моральної зрілості й культурно-соціального саморозвитку.

Методологічною основою науково-методичного семінару став розвинений Г.С. Сковородою принцип «Пізнай себе». Такий підхід дозволив організаторам задекларувати широкий спектр питань для обговорення, які знайшли відгук не тільки у студентському середовищі, а й серед учнів старших класів та аспірантів.

    

З вітальним словом до учасників та гостей семінару звернулись декан гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Шинкарук, що був головним модератором заходу,та завідувач кафедри філософії Інна Савицька. Вони наголосили на важливості та необхідності подібних заходів, зазначивши, що творчість українських Пророків не втрачає актуальності і нині. Вічними залишаються проблеми самопізнання, сродної праці, міжлюдських стосунків, пошуку щастя. Професорка, кафедри філософії – Світлана Сторожук, модератор заходу відмітила, що пізнати себе – збагнути життєву програму своєї душі, а через себе усвідомити своє місце в світі і здійснити своє неповторне покликання.

Почесним гостем заходу був доктор філософії, Заслужений журналіст України, член Національної спілки журналістів України, Генеральний директор Телерадіокомпанії «Ільдана» Михайло Калініченко. В своїй доповідівін наголосив, що філософська спадщина Г. С. Сковороди є багатогранною, а головним закликом митця є формула щастя: «віра-свобода-любов». Творчість видатного українського філософа охоплює найрізноманітніші аспекти людського життя: науку, релігію, культуру, мистецтво. Цілком природно, що його ідеї є актуальними сьогодні. Олександр Шокало, головний редактор науково-популярного журналу «Український Світ», сходознавець, перекладач, публіцист, громадський діяч, член Національної спілки письменників України є ініціатором і автором концепції Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе». Пафос його доповіді полягав у практичному слідуванню життєвих принципів, які сповідував Г. С. Сковорода і які донині залишаються вкрай актуальними в наш час.

Активну участь у роботі семінару взяли викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації Заслуженийжурналіст України Олександр Савенко та народна артистка України, академікТелевізійної академії України Тетяна Цимбал.

В рамках вказаного заходу з цікавими доповідями виступили студенти всіх факультетів НУБіП України. Вони у своїх виступах з різних аспектів та вимірів інтерпретували головні принципи та ідеї українського мандрівного філософа в контексті сучасних соціокультурних проблем.

 

 

 

 

Тематика семінару виявилась настільки цікавою для учасників, що велися жваві дискусії, висловлювались глибокі філософські судження. Особлива увага була приділена питанням щастя, самопізнання, виховання, безпеки, свободи вибору, прав дитини,гендерної рівності та великій кількості інших злободенних проблем. Ці питання, в свою чергу, були тематично пов’язаними і зМіжнароднимднемзахисту прав дитини, який за рішенням ООН відзначається щорічно 20 листопада. Родзинкою цієї інтелектуальної події стала короткометражна кінострічка журналістів-початківців гуманітарно-педагогічного факультету – «Г. Сковорода: сліди на землі».

 

 

 

 

В цілому, на науково-методичному семінарі були розглянуті проблеми та реалії, висловлені сподівання і окреслені перспективи щодо світоглядних та соціокультурних трансформацій у період Постмодерну. Зокрема, для студентів нашого університету це стало ще одним кроком у розширенні досвідунаукової діяльності, вдосконаленні своїх комунікативних навичок та засвідчило глибокий інтерес до філософської науки.

Доценти кафедри філософії:
Олена Лаута, Ірина Матвієнко,
Дмитро Чорноморденко

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook