Друге життя паперовому сміттю на ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» – виїзне практичне заняття

13 листопада 2019 року
м. Київ

    13 листопада 2019 року студенти та викладачі кафедри технологій та дизайну виробів з деревини відвідали Київський картонно-паперовий комбінат. Комбінат являється одним з найбільших підприємств Європи з випуску картонно-паперової продукції.
       

 

   Основною сировиною для виробництва є макулатура. Частка комбінату у загальному випуску целюлозно-паперової продукції складає приблизно 30 %. Підприємство випускає картон різних марок, туалетний папір, рушники та салфетки.

  

   Екскурсія на виробництві почалася з ознайомлення з правилами техніки безпеки на виробництві. Під час відвідування підприємства ознайомилися зі складом сировини, на якому були представлені всі види макулатури від газет до використаного картону. Також підприємство закуповує целюлозу для виготовлення окремих видів продукції. На складі обладнана сучасна лабораторія для визначення вмісту вологи та якісних показників сировини. Дослідження ведуться з дотриманням вимог стандартів. 

   Потім ознайомилися з процесом розмелювання та очищення сировини від домішок. Після цієї операції сировина потрапляє до автоматичної лінії, яка проводить очищення від більш дрібних домішок, дезінфекцію, пропарювання та сушіння отриманого полотна картону. На кожному етапі процес автоматично контролюється, а також оператори спостерігають за якістю продукції.

    На кінцевому етапі, залежно від замовлення, картон розрізають на певні розміри та транспортують до складу готової продукції.
    Своїми враженнями поділилися і студенти.
   Вадим Живодір (студент 4 курсу): «Київський (Обухівський) картонно-паперовий комбінат це яскравий приклад збудованого ще в СССР підприємства, яке на сьогодні є повністю модернізованим відповідно до сучасних вимог. Наразі підприємство повністю автоматизоване, що дозволяє контролювати та швидко переналагоджувати обладнання.»
    Сергій Охоцький (магістр 1 року навчання): «В передчутті поїздки, я чомусь очікував трішки більшого від гіганта паперової промисловості України. Хоча мої очікування трішки не відповідали дійсності, я був все-таки вражений гігантськими об’ємами виробництва, величезною площею комбінату і високопродуктивним автоматичним обладнанням, яке, до того ж, дозволяє виготовляти велику номенклатуру виробів. Попри свої надрозміри, та невелику кількість працівників на підприємстві, весь цей «організм» працює в стабільному режимі та вправно ліквідує всі негативні чинники, що можуть погіршити його роботу.»
   Борис Терещук, Іван Ходотай, Дар’я Сірош (3 курс, скорочений термін): «На нашу думку комбінат є досить потужним і важливим підприємством з переробки паперових відходів. Здивувало те, що не вся макулатура придатна до виробництва і сортується на більш як 10 категорій. Вразили дуже великі виробничі площі та використання новітніх технологій, можливість дистанційного контролю за технологічними процесами переробки паперової сировини та целюлози, яку закуповують у сусідніх країнах. Також приємним моментом очищення відпрацьованої води і можливість швидкого переналагоджування виробництва під нові параметри та характеристики продукції. Недоліком є неприємний запах в цеху, де проводять змішування сировини із водою та перемелювання. На території потрібно бути дуже уважним, оскільки є велика кількість автозавантажувачів, які дуже швидко їздять. Дякуємо за цікаву екскурсію виробництвом та наданий транспорт для перевезення нас до та з підприємства.» «Найбільше здивувало, що на такому масштабному виробництві працюють лише близько 200 людей в 4 зміни. Приємною несподіванкою є акцент підприємства на важливості етапу сортування макулатури у виробничому процесі, адже якість виготовленого паперу залежить саме від сировини», – додав Іван Касянчук (та ж група).


   Екскурсія була дуже цікавою та змістовною. Ми дуже вдячні керівництву підприємства за надану можливість детально ознайомитися з виробництвом картону.

* фото із сайту підприємства


                                                                                                                                                                                                    
Наталія Буйських
ст. викладач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини,
Олександра Горбачова
доцент кафедри технологій та дизайну виробів з деревини

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook