Цього дня народився Карл фон Фріш - австрійський етолог, Нобелівський лавреат

20 листопада 2019, 12:45

20 листопада 1886 р. в родині університетського професора Антона Ріттера фон Фріша і його дружини Марії (уродженої Екснер) у Відні народився Карл фон Фріш (нім. Karl von Frisch) — австрійський етолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини за 1973 рік (спільно з Конрадом Лоренцом та Ніколасом Тінбергеном) «за відкриття, пов'язані зі створенням і встановленням моделей індивідуальної і групової поведінки тварин».


Карл навчався в граматичній школі, потім вступив до Віденського університету на факультет медицини, але після першого семестру перейшов на філософський факультет і почав вивчати зоологію. У 1910 році Фріш одержав докторський ступінь і тоді ж отримав місце асистента в Інституті Зоології при Мюнхенському університеті. У 1921 році Фріш стає деканом факультету зоології Ростокского університету. У 1923 році він переїжджає в Бреслау, а в 1925 повертається до Мюнхена. У 1946 році після зруйнування Зоологічного інституту Фріш переїжджає в Грац, але через чотири роки знову повертається до Мюнхена після відновлення роботи Інституту Зоології. У 1958 році Фріш стає заслуженим професором, але попри це продовжує наукову діяльність.


Карл фон Фріш за вивченням поведінки бджіл

Вивчення бджіл. Займався вивченням механізмів комунікації у медоносних бджіл, відкрив їх чутливість до ультрафіолету та поляризованого світла. Відкрив так звану мову кругового танцю у бджіл. Вивчав хімічний рівень комунікації бджіл, зокрема, йому належить відкриття феромонів, що виробляються маткою і є регулятором ієрархічних відносин у бджолиному соціумі.

За цими науковими роботами вчений опублікував такі праці:

  • «Почуття кольорів» (1913)
  • «Почуття кольору та форми у бджіл» (1914)
  • «Про місце органів нюху в комах» (1921)
  • «Про мову бджіл» (1923)
  • «Про сприйняття смаку бджолами» (1934)
  • «Мова бджіл та її практичне використання в сільському господарстві» (1946)
  • «Танці бджіл» (1946)
  • «Поляризація розсіяного світла, як орієнтуючий фактор у танцях бджіл» (1949)
  • «Сонце як компас у житті бджіл» (1950)
  • «Мова та орієнтування медоносної бджоли» (1956)

Нагороди: премія Магеллана Американського філософського товариства (1956), премія Калінги, ЮНЕСКО (1959), премія Еудженіо Болзана по біології, присуджувана Болзановським фондом (1963). Він був членом академій наук Мюнхена, Відня, Геттингена, Упсали, Стокгольма і Вашингтону (Федеральний округ Колумбіяю), а також іноземним членом Лондонського королівського товариства.

Нобелівську лекцію Карла фон Фріша можна послухати за посиланням (німецькою мовою).

Помер видатний вчений 12 червня 1982 р. у Мюнхені (Німеччина) у віці 95 років.

Джерела: 1, 2, 3

Підготував проф. В. Трокоз

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook