ЗЕМЛЯ: МУЗИЧНИЙ КІНОПЕРФОРМАНС

18 листопада 2019 року
14 листопада 2019 року студенти 2-го курсу факультету землевпорядкування разом з викладачами кафедри землевпорядного проектування Олександром Патіюком і Іриною Колгановою (в межах вивчення курсу «Історія розвитку земельних відносин і землеустрою») відвідали Довженко-Центр та переглянули виставу-кіноперформанс «ЗЕМЛЯ». Фільм, свого часу, було знято 1930 року Київською кінофабрикою ВУФКУ УСРР геніальним режисером та сценаристом Олександром Довженком. Це поетична кіно оповідь про події, пов’язані з колективізацією в Україні 1920-х років – створення перших колгоспних комун і класову ворожнечу. Перегляд фільму супроводжувала чудова музика, талановитої української співачки та композиторки Мар’яни Садоської, яка підкреслювала драматизм подій, що розгорталися в стрічі.
«Земля» – найвідоміший український фільм, визнаний шедевр світового кіномистецтва. Уславлена в Україні після смерті Олександра Довженка авангардська стрічка була заборонена через дев’ять днів після виходу в прокат і породила чи не найбільшу кількість контроверсійних тлумачень. Сповнена ліричного пантеїзму й водночас утопічної екзальтації, вона продемонструвала всю неоднозначність українського цивілізаційного вибору 1920-х, кульмінацією якого стала драматична колективізація.
У радянській пресі стрічка викликала хвилю запальних дискусій. Попри заборону фільму в СРСР, Довженко разом з оператором Данилом Демуцьким чотири місяці подорожують Європою і демонструють фільм у Німеччині, Франції, Великобританії, Чехословаччині. У закордонній пресі стрічка отримує переважно схвальні відгуки, а на міжнародному конгресі кінокритиків у Брюсселі 1958 року фільм назвали одним із 12 найвизначніших здобутків світового кінематографа.

Цей захід та сама освітня програма Довженко-Центру, що виходить за рамки академічної кіноосвіти, дає можливість розглянути кіно в його соціальному, культурному та історичному вимірах, і поєднує тематичні ретроспективи фільмів із їх критичним осмисленням у форматі лекцій і дискусій, зустрічей із дослідниками та спеціалістами у сфері кіно. 

Олександр Патіюк, аспірант кафедри землевпорядного проектування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook