Кафедра міжнародного права та порівняльного правознавства

Історія кафедри

 Історія кафедри міжнародного права

та порівняльного правознавства
 
Створена наказом № 180 від 03.03.2012 року. Починаючи із моменту створення у  2012 р. і дотепер кафедру очолює доктор юридичних наук, професор Ладиченко Віктор Валерійович.
У 2012 році завідувачу кафедри д.ю.н. Ладиченку В. В. було присвоєно наукове звання професора. Ладиченко В.В. здійснював наукове забезпечення євроінтеграції права України в наукових публікаціях: Ладиченко В.В., Сторожук О.Р. Питання правового статусу адміністративно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу консульських установ у державі перебування.
В цьому ж 2012 році старший викладач кафедри Шульга Євгеній Вікторович захистив кандидатську дисертацію на тему: «Адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері надрокористування», в якому, зокрема здійснено дослідження досвіду правового регулювання використання та охорони природних ресурсів в країнах ЄС. Працюючи на кафедрі Шульга Є.В. продовжує власні наукові дослідження у сфері правового регулювання відносин використання та охорони природних ресурсів.
Над підготовкою кандидатських дисертацій в 2012-13 рр. працювали науково-педагогічні працівники Тенкач Л. А. та Фещенко І. С.
Доцентом кафедри Головко Л.О. видано монографію, в якій здійснено порівняльно-правовий аналіз відповідних правовідносин в Україні та країнах ЄС. Окрім того Головко Л.О. продовжувала свої дослідження в низці публікації, зокрема щодо питання кримінальної відповідальності корпорацій: міжнародно-правовий досвід.
Задля формування теоретичних і практичних знань у студентів з теорії та практики предмету ДПЗК, опанування законодавчої бази та вміння застосовувати її на практиці на кафедрі плідно працює науковий гурток "Державне право зарубіжних країн", під керівництвом к.ю.н, доцента Головко Л.О.
В 2013 році під керівництвом завідувача кафедри Ладиченка Віктора Валерійовича студентка 2 курсу юридичного факультету Кухар Ольга Віталіїївна отримала диплом ІІ ступеню на підсумковій науково-практичній конференції ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з юридичних наук, що проводилась 14-16 березня в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки міста Луцьк за наукову роботу на тему: «Правові основи організації та діяльності Конституційної Асамблеї».
В 2013 році Куркова Ксенія Миколаївна захистила кандидатську дисертацію "Організаційно-правові засади захисту прав на результати творчої діяльності".
29 листопада 2013 році кафедрою було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Забезпечення прав людини в міжнародному та національному законодавстві.
В 2013 році Ладиченко В.В., Головко Л.О., Шульга Є.В., Фещенко І.С. у співвавторстві опубліковують монографію «Організаційно-правові засади управління навколишнім природнім середовищем» за редакцією доктора юридичних наук, професора В.В. Ладиченка.
В лютому 2014 року Кідалов Сергій Олександрович захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності 12.00.07 - адміністративне право та процес; фінансове право; інформаційне право. Тема дисертаційної роботи - «Організаційно-правові засади діяльності органів охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства».
16 - 17 травня 2014 року кафедрою було проведено науково-практичну конференцію «Сучасні тенденції національного законодавства».
В 2015 році доцент кафедри Гиренко І.В. стала автором монографії «Правова охорона рослинного світу України: сучасна парадигма».
10 грудня 2015 року відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Права людини в міжнародному та національному законодавстві».
У 2016 році Гиренко І.В. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.086.04 в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за темою «Правова охорона рослинного світу» у цьому ж році отримала диплом доктора юридичних наук.
3 березня 2016 року завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства д.ю.н., проф. Ладиченко Віктор Валерійович та старший викладач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства к.ю.н. Кідалов Сергій Олександрович відвідали юридичний факультет Білоцерківського національного аграрного університету. Вони виступили перед студентами 3 та 4 курсів денної форми навчання та студентами 4 курсу заочної форми навчання та розповіли про підготовку юристів у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Було підкреслено, що в 2016 році відбудеться останній набір на освітній ступінь «Спеціаліст» на заочну форму навчання. Студентам було надано інформацію щодо можливостей працевлаштування випускників.
З 6 вересня по 28 жовтня 2016 року, доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Шульга Євгеній Вікторович проходив стажування на кафедрі міжнародного права юридичного факультету у Аугсбургському університеті (м. Аугсбург, Баварія, Німеччина) у професора з міжнародного публічного права Штефана Лоренцмаєра. В ході стажування Євгеній Віторович ознайомився з німецькою методикою викладання міжнародно-правових дисциплін кафедри.
27 листопада 2016 року на запрошення кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства та Голови Ради молодих вчених юридичного факультету доцента Шульги Є. В. з робочим візитом з Німеччини завітав координатор програми Ерасмус+, професор кафедри міжнародного права Аугсбургського університету (м. Аугсбург, Баварія, Німеччина), доктор юридичний наук Штефан Лоренцмаєр.
В ході візиту відбулися зустрічі з деканом юридичного факультету Ярою О. С. та завідувачами кафедр, де доктору Лоренцмаєру було представлено освітні та наукові програми факультету, останні наукові досягнення молодих науковців та плани розвитку юридичного факультету на майбутнє.
Особливо актуальним питанням, поставленим деканом юридичного факультету, стало розробка в найближчому майбутньому програм обміну студентів, зокрема в рамках профільної для професора програми Ерасмус+. Пан Лоренцмаєр наголосив на особливій зацікавленості Уряду Німеччини у фінансуванні освітніх та наукових програм для талановитих студентів та молодих науковців в галузі юридичних наук в Україні та виразив сподівання на подальшу співпрацю між Аугсбургським університетом та НУБіП України.
Окрім того, доктор Лоренцмаєр виступив перед англомовними студентами юридичного факультету та молодими науковцями з лекцією на тему «Перспектива міжнародних наукових обмінів талановитих студентів і молодих вчених за програмою Erasmus+». Лекція читалася англійською мовою.
12 грудня 2016 року юридичний факультет за підтримки Київської організації незрячих юристів, Української Гельсинської спілки та ради молодих вчених провів круглий стіл «Реалізація прав людини: виклики сучасності» з нагоди 68-річчя прийняття Загальної декларації прав людини Генеральною Асамблеєю ООН. Його мета – поширення знань про людські права, Загальну декларацію, а також публічне обговорення та обмін думками про можливості їх захисту і реалізації.
21 квітня 2016 року ДВНЗ «Запорізький Національний Університет», проводив всеукраїнський форум вчених-адміністривістів, на тему: «Актуальні питання реалізації нового Закону України «Про державну службу», участь у якому взяли вчені з різних навчальний закладів нашої країни. У форумі взяли участь представники кафедри В.В. Ладиченко, С.О. Кідалов, В.А. Вітів.
19 травня 2016 року, з нагоди проведення заходів з правової освіти населення, відбулась Перша правнича школа з актуальних юридичних питань, яка являє собою майстер-клас на тему «Доказування в адміністративному процесі» (Доповідач, суддя ОАС Шірокая К.Ю.).
В рамках міжнародної діяльності кафедри 12 лютого 2017 року доцент Шульга Є.В. разом з Магістрантом 1 року навчання Нікуліним Миколою відвідали фінальний раунд 22-их щорічних змагань з Міжнародного публічного права Jessup, що проходили в приміщенні Вищого Господарського Суду України. Суддями конкурсу були вчені-спеціалісти в галузі приватного права Пьєр Дюранд (Франція), Крістапс Тамуш (Латвія), Владімір Варданян (Арменія).
10-11 травня 2018 р. в Університеті економіки та права «КРОК», проходив ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Міжнародне прав (публічне, приватне)». НУБіП України представляли троє найкращих студентів – Павленко Дмитро, Соболєва Катерина та Кучер Владислав - під керівництвом доцента кафедри Кідалова Сергій.
В 2018 році доцент кафедри Кідалов Сергій Олександрович, отримав Диплом лауреата Премії Київської Міської Ради за внесок молоді у розвиток місцевого самоврядування.
12 квітня 2019 року студентка 2 курсу Бамбуза Катерина Вікторівна, що була виконувала роботу під керівництвом д.ю.н., професора Ладиченка Віктора Валерійовича, виборола диплом ІІІ ступеню на Всеукраїнському конкурсі студенскіх наукових робіт.
16 травня 2019 р. на базі юридичного факультету НУБІП УКРАЇНИ пройшла Міжнароднанауково-практична конференція «Екологічна політика і право ЄС та їх імплементація у правову систему України»
В червні 2019 року Правобережний Київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги нагородив найкращіх клініцистів "За вагомий внесок у підвищенні правової свідомості, культури та освідченності населення" - Мудряк Марину, Бутіну Марину та Олексієнко Маргариту.
З 2017 по 2019 рр на базі кафедри реалізовано науково-дослідну роботу “Інформаційно-правове забезпечення екологічної складової національної безпеки України”, науковий керівник: д.ю.н., проф. Ладиченко В.В. В результаті роботи було опубліковано низку наукових статей у міжнародних базах даних, у вітчизняних фахових виданнях, результати апробовано на низці міжнародних конференції, а також колективні монографії.
З 2015 по 2020 рр. співробітники кафедри постійно демонстрували міжнародну наукову активність, беручи участь у зарубіжних стажуваннях та конференціях: Чехія, Словаччина, Італія, США тощо. Поступово кафедра міжнародного права та порівняльного правознавства вийшла на міжнародний науковий рівень, її діяльність визнана науковими установами близького та дальнього зарубіжжя, що підтверджується спільними публікаціями та науковими проектами.
Зокрема, в 2019-2020 роках на базі кафедри було реалізовано спільний україно-чеський проект “Екологічна Політика ЄС у сфері поводження з твердими побутовими відходами та її імплементація в Україні та Чехії”.
В рамках проекту було здійснено візит чеських науковців до України в ході якого було напраціьовано матеріали щодо українського досвіду поводження з відходами та акцентуалізовано проблеми в цій сфері. В ході візиту колективу науковців до Чехії було розкрито досвід Чеської Республіки щодо Європейського досвіду поводження з побутовими відходами.
Окрім того, в період 2016-2019 рр. кафедрою було виграно та реалізовано проект Ерасмус Жан Моне “Module-EU Environmental Policy and Law”.
В 2020 році кафедрою було виграно 2 проекти Ерасмус + Жан Моне: «Європейське екологічне, кліматичне та енергетичне право» (рівня кафедра) та «Європейська продовольча політика і право» (рівня модуль).
Проєкт «Європейське екологічне, кліматичне та енергетичне право» (рівня кафедра) є продовженням попереднього проекту «Екологічна політика і право ЄС» та спрямований на розширення академічної палітри університету та введення нових сучасних дисциплін в сфері зміни клімату, природокористування та енергетики.
В рамках проекту передбачено підготовку та видання нових навчальних посібників, проведення наукових досліджень, конференцій, літніх шкіл, участь у роботі української та міжнародної команди Еразмус.
Проект «Європейська продовольча політика і право» (рівня модуль) – новий проєкт, що передбачає актуалізацію знань студентів в сфері європейських правових стандартів якості та безпеки продуктів харчування, проведення наукових досліджень та долучення до здобутків світової спільноти в цій сфері.
Не зупинилась робота кафедри з появою пандемії COVID-19.
З 2020 року на базі кафедри здійснюється науково-дослідна робота на тему: «Розробка концепції правового забезпечення екологічної безпеки України органами публічної влади та місцевого самоврядування в контексті євроінтеграції».
29 травня 2020 року студентка 2 курсу Шевченко Катерина Сергіївна виборола диплом ІІ ступеню на Всеукраїнському конкурсі студенскіх наукових робіт за спеціальністю «Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень; філософія права».Шевченко Катерина Сергіївна була членом наукового гуртка Конституційне право, що працює під керівництвом Ладиченка В.В.
25 червня 2020 року викладачі кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства проф. Ладиченко В.В. та доц. Головко Л.О. взяли участь у Міжнародній Літній Школі Жана Моне «ЄВРОПЕЙСЬКІ СТУДІЇ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ», в рамках проектів програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне, що організувала кафедра FoodPro та Програма «Жан Моне Підтримка Асоціацій EuforUA» та Національний університет харчових технологій.
19 жовтня 2020 року кафеда привітала Кідалова Сергія Олександровича з присвоєнням вченого звання доцент
15 грудня 2020 р. доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Головко Людмила Олександрівна прийняла участь як спікер в Зимовій академії «ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ЄС ТАУКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН», яку було проведено з 14 по 18 грудня 2020 р. Організаторами виступали Сумський національний аграрний університет і ГО ЕКОТОП. Слухачами академії стали 52 учасники, серед них представники Державної екологічної інспекції у Сумській області, Департаментузахисту довкілля та енергетики Сумської ОДА, студенти, молоді науковці та досвідчені професори ідоценти з різних ЗВО України (Київ, Харків, Дніпро, Львів, Луцьк, Запоріжжя, Тернопіль, Суми, Мелітополь,Переяслав, Кам’янець-Подільський), працівники об’єктів природньо-заповідного фонду (Деснянсько-Старогутський Національний Природний Парк та Регіональний Ландшафтний Парк Сеймський),правознавці, представники громадських організацій.
В 2021 році кафедра активно взяла участь у науковій роботі.
20 квітня 2021 р. відбулась підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності "Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право". Конкурс проходив в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Національний університет біоресурсів і природокористування України представляла студентка 3 курсу юридичного факультету Сніжна Валерія. Тема її роботи мала назву «Адміністративні правопорушення у сфері охорони навколишнього природного середовища».
14 травня 2021 року студентка 1-го курсу 5 групи, староста гуртка «Конституційне право України», Нанюк Юлія взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Современное общество, профсоюзы и проблемы молодежи», що відбулась в м. Гомель. Вона виступила з доповіддю на тему: «Особливості права людини на недоторканість особистого життя».
31 травня 2021 р. професор кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства д.ю.н. Шульга Євгеній Вікторович отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, відповідно до рішення ради адвокатів м. Києва.
4-6 червня 2021 року делегація НУБіП України начолі з проф. Ладиченко Віктором Валерійовичем взяла участь у ХVІІІ Міжнародній науково-практичній конференції "Актуальні питання реформування правової системи", що відбулась на базі практики "Гарт" Волинського національного університету імені Лесі Українки.
22 жовтня 2021 року на юридичному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України в рамках проєкту програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ Жан Моне «Продовольча політика і право ЄС» (620340-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE) в режимі онлайн було проведено круглий стіл на тему«Правове забезпечення контролю безпечності харчових продуктів в ЄС». Круглий стіл був присвячений актуальним питанням правового регулювання продовольчої безпеки в Європейському Союзі, правового забезпечення контролю безпечності харчових продуктів в ЄС та в окремих державах-членах ЄС, адаптації законодавства України до вимог ЄС у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів. В круглому столі прийняли участь учасники з багатьох регіонів України та зарубіжних країн, серед яких були представники Сумського національного аграрного університету, Національного університету харчових технологій, Академії праці, соціальних відносин і туризму,Університету Томаша Баті (м. Злін, Чехія), Університету Данубіус, (м. Сладковічово, Словаччина), Білоруського відділення Міжнародної слов'янськ’ї правової академії (м. Гомель, Білорусь).
 В рамках відзначення 124 річниці НУБіП України 26 травня 2022 року кафедра міжнародного права та порівняльного правознавства взяла участь у круглому столі на тему «Сучасні тенденції розвитку правової науки та освіти», що був підтриманий всіма кафедрами факультету. Модератором круглого столу виступила к.ю.н., доцент Головко Людмила Олександрівна.
19 травня 2022 року науково-педагогічні працівники кафедри в рамках проєктів Erasmus + «Продовольча політика і право ЄС»:620340-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE та «Екологічне, кліматичне та енергетичне право ЄС»: 620353-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR на запрошення польських колег прийняли участь в Міжнародній конференції з Кліматичного права, що відбулась у польському місті Познань. Доцент кафедри Людмила Головко, розкрила тему: «Адаптація законодавства України у сфері охорони довкілля до екологічного права ЄС» та розкрила процес реформування екологічного законодавства України у зв’язку з виконанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та окреслила проблеми, які ще необхідно вирішити.
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook