Вітаємо з Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку!

16 листопада 2019 року
НУБіП України

 

16 листопада в Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Саме в цей день у 1924 році Українське радіо вперше вийшло в ефір українською мовою. На всю державу з Харкова зі словами «Алло! Говорить Харків! Усім, усім, усім! Працює перша в Україні радіотелефонна станція!» звернувся диктор. Українське телебачення ж починає свій відлік з трансляції кінофільму «Алітет іде в гори» 5 листопада 1951 року.
За радянських часів професійне свято працівників телебачення та радіомовлення відзначалося 7 травня. Цю дату було встановлено 1945 року, на честь 50-річчя винайдення радіо Олександром Поповим. Традиції святкування дотримувалися також і після здобуття Україною незалежності.
1994 року Укртелерадіокомпанія, президентом якої був Олександр Миколайович Савенко, Заслужений журналіст України, запропонувала керівництву держави встановити 16 листопада як професійне свято для теле- і радіопрацівників. Адже саме цього дня 1924 року в Харкові вийшла в ефір перша передача Українського радіо. 11 листопада 1994 року, в переддень 70-річчя початку радіомовлення в Україні, був виданий Президентом України Ленідом Кучмою відповідний Указ. ВІдтоді 16 листопада вважають Днем працівників електронних мас-медіа України.
Нині мільйони людей по всьому світу слухають радіо, дивляться телевізор і користуються зв’язком. А працюють у цій сфері понад 250 тисяч чоловік! І в нашу інформаційну епоху без їхньої щоденної кропіткої роботи просто не обійтися. Вся їх праця саме для нас, щоб ми не втрачали можливість бути в курсі останніх подій ні на мить. Тому у цей день хочеться привітати усіх, хто причетний до цього свята – хто створює ефіри, хто допомагає вийти в ефір.
Вже два роки поспіль в Національному університеті біоресурсів і природокористування України функціонує кафедра журналістики та мовної комунікації, яка готує справжніх фахівців. І людина, яка безпосередньо причетна до запровадження цієї знаменної дати, працює на кафедрі –Олександр Савенко, доцент, Голова ради генеральних директорів обласних державних телерадіокомпаній України, активіст ВБФ «Журналістська ініціатива».
«...Журналіст може бути справжнім фахівцем тільки тоді, коли на голову буде вище пересічного глядача, читача ,слухача. Інакше, якщо ви не будете знати більше, ніж знають люди, то що у вас буде такого цікавого, невже люди кинуть все і почнуть вас слухати чи читати? А для того, щоб осягнути ремесло, ми можемо вас навчити, як правильно дихати в ефірі, як краще написати сценарій. Ми можемо дати базу,а далі ви вже самі. Отже, найголовніше – накопичувати свої знання, слідкувати за інформаційним потоком, знати те, чого не знатиме переважна більшість, підвищувати рівень IQ і розвивати критичне мислення», - ось що радить майбутнім журналістам вірний наставник і вибагливий учитель Олександр Савенко.
Безпосередньо хочеться привітати кафедру журналістики та мовної комунікації, де працюють талановиті особистості, які своєю майстерністю та досвідом надихають студентів до творчої праці, привчають бачити незвичайне у буденному і торують шлях до підкорення нових висот. Працівникам усіх професій, причетних до свята, ми хочемо побажати, щоб ефіри були без затримок, а зв'язок без перешкод. А слухачам та глядачам завжди залишатися зацікавленими, неординарними, задля яких і працюють ті, хто нині святкує цей день!

Анастасія Біла, Олена Льовіна
студентки I курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook