ПОДОРОЖ СЛІДАМИ БЕРЛІНСЬКОГО МУРУ

11 листопада 2019 року

 

1

Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам'ять.

Такими словами давньоримського політичного діяча, видатного оратора і філософа Марка Туллія Цицерона розпочалася віртуальна подорож студентів слідами Берлінського муру, здійснена з нагоди святкування 30-ї річниці падіння Берлінської стіни – символу «холодної війни», ідеологічного розділення Європи.

Завдяки цікавій розповіді Степана Цісельського та перегляду відеоматеріалів, присутні віртуально перенеслися в 1961–1989 рр., на мить стали очевидцями історичних подій минулого: утворення двох німецьких держав – ФРН та НДР, будівництва стіни – довжиною 155 км і висотою 3,5 м, спроб жителів перетнути кордон у напрямку заходу, масових демонстрацій німців з вимогами реформ, знесення муру, відбудови міста та об’єднання німецької столиці і держави в цілому.

23

Сьогодні про Берлінський мур, який 30 років тому наводив жах на усе людство, нагадує East Side Gallery – найдовша галерея під відкритим небом у світі. Мистецтво на залишках Берлінського муру представила студентка групи К-21М Вероніка Хайбуліна, звернувши увагу присутніх на те, що посланням для сьогодення вважається шедевр художниці Роземарі Шинцлер, яка відобразила два голуби миру у стилі Пікассо, що тримають дзьобами на червоній нитці мініатюрні Бранденбурзькі ворота. Саме ця архітектурна пам’ятка вважається символом німецької єдності.

45

Виконуючи роль екскурсоводів, студентки груп ЕкЕо-21М, ОФП-21М – Вікторія Гронь, Христина Кінаш, Вікторія Морозова презентували сучасний Берлін з визначними місцями та архітектурними пам’ятками. Студенти охоче побували у Червоній ратуші та численних музеях, здійснили візит в урядовий квартал, оглянули Рейхстаг – знамениту історичну будівлю, залюбки погуляли по Александрівській площі.

Віртуальна подорож Берліном закінчилася відвіданням телевежі – найвищої споруди Німеччини та четвертої за висотою в Європі, яка відкриває для туристів гостинно не лише двері телекафе, розміщеного у куполі, що постійно обертається, але й панораму цілого міста.

Милуючись красою німецької столиці в осінню багряну пору на думку спадають слова: «Ніщо так не розширює наш кругозір, не формує наш світогляд, як подорожі сучасними містами, мандрівки в їхнє минуле». Тому у крилатому вислові Л. Леонова: «Минуле вчить сьогодення не повторювати помилок у майбутньому» закладена справжня істина, а підтвердженням цього є історія німецької столиці.

Наталія Білан,
викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін
78

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook