Виставка «Прадавній тур: минуле і сучасне»

8 листопада 2019, 17:35
м. Київ


Прадавній бик або тур – це один з найбільших наземних ссавців, який був витіснений зі свого середовища проживання і зрештою знищений.

Тур з’явився ще у другій половині антропогенна в зонах лісостепу та степу східної півкулі (2 млн років тому). Його ареал поширювався на північну Африку, Європу, середню Азію, східний Китай та Індію. У літню пору тури випасались невеликими групами або поодинці в степах, а взимку перекочовували в ліси і збирались в стада. Переживши льодовиковий період тури стали прабатьками всієї рогатої худоби (8 тис років до н.е.). Одомашнені породи великої рогатої худоби мають зазвичай менші розміри, ніж дикий предок, висота в холці 120 – 150 см, тоді як тур міг досягати 180-190 см. Прадавній бик не був агресивним, оскільки у турів було мало природних ворогів, тільки на слабких і молодих тварин могли полювати леви і зграї вовків. Полювали на тварин не тільки звірі, але й люди. Після одомашнення биків, полювання на них  не припинялось, більш того убитий під час полювання дикий тур вважався трофеєм, що давав мисливцю статус «героя», адже не всім було під силу вбити цю тварину.

Жодна з вимерлих тварин не залишила такої живої пам’яті та інтересу серед широких верств населення. Про тура завжди говорять із захопленням. Він символ «первісної» сили і дикості. Це стадні тварини, на чолі яких була головна самиця. Зазвичай бики були чорної масті з світлим кільцем навколо носового дзеркала. Існували й різні місцеві підвиди, колір яких варіював від чорної до червоно-бурої масті. Корови мали світліше червоне забарвлення або темно-буру масть. Тури мали добре розвинені роги кольору слонової кості з темним кінчиком. Діаметр основи рога міг сягати до 20 см, а довжина до 1 м.

Задовго до того, як людина почала займатись археологією, останні з цих первісних гігантів були законсервовані в пісках прадавніх річок, болотах, трясовинах. Їхні рештки дають нам сьогодні можливість зазирнути у давно минулі часи. 

До сьогоднішнього дня з туром пов’язано багато пам'яток в різних куточках світу:

-    його роги прикрашали золотом і сріблом, на пишних застіллях вони слугували особливою посудиною для пиття. У ті часи існував навіть спеціальний символ – руна «уруз» (перекл. як сила, міць).

-     атакуючий бик (англ. Charging Bull; також відомий як Бик з Уолл Стріт) – 3200-кілограмова бронзова статуя, 3,4 метри у висоту і 4,9 метрів довжину, створена американським скульптором Артуро Ді Модіака, розташована на північному парку Боулінг-Грін в Фінансовому кварталі Нью-Йорка.

- Бик (Корова, Віл) – другий із символів 12 річного циклу згідно з китайським зодіаком. Народжені в рік Бика (1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 році) терплячі, стримані і врівноважені. Цей знак приховує оригінальний розум під трохи сільською зовнішністю. У нього талант викликати людей на чистосердечність і це один з ключових козирів його успіху.

З 18 жовтня в Києві проходить виставка «Прадавній тур: минуле і сучасне». Це місце в якому можна обличчям до обличчя зустрітися з прадавніми биками, точніше з їх археологічними експонатами, які відрізняються за розмірами і походженням та були знайдені на територіях проживання цих стародавніх тварин.

Відвідавши виставку хочу поділитись приємним враженням і сказати, що це цікаво, пізнавально. Можна скористатись послугами екскурсовода, який розповість історію про прадавнього тура.

Запрошую стати частиною культурної події відвідавши Київський палац дітей та юнацтва, вхід вільний.

 

 

Анна Калініченко,

 студентка факультету

тваринництва та водних біоресурсів

 


скам'янілий кістяк тура
бик - знак зодіаку
роги тура в мистецтві
Бик з Уолл Стріт
Анна Калініченко
Анна Калініченко
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook