На факультеті тваринництва та водних біоресурсів відбулась Міжнародна науково-практична конференція ANIMAL NUTRITION FORUM 2019 «Актуальні проблеми годівлі тварин і технології кормів»

3 листопада 2019 року

    30 жовтня 2019 року кафедрою годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д.Пшеничного, за підтримки Міністерства Науки і Освіти України та ГК «Agro Energy Group» і ТОВ ТД «Світ-Агро» була проведена міжнародна науково-практична конференція «Animal nutrition forum 2019» присвячена проблемам формування компетенцій з годівлі тварин і технології кормів у студентів освітніх ступенів «Бакалавр», «Магістр» та «Доктор філософії».

     Проблеми, що обговорювались на конференції були розділені на три блоки:

  • сучасні дослідження з годівлі тварин в Україні і світі та викладачі закладів вищої освіти як носії нових знань;
  • вимоги ринку праці до випускників закладів вищої освіти;
  • шляхи формування відповідних компетенцій з годівлі тварин на різних освітніх ступенях.

     Окремим блоком було розглянуто законодавство України із безпечності і якості кормів.
     Традиційно відкрив конференцію доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН, перший проректор Ігор Ібатуллін. Його доповідь була присвячена стану і проблемам галузі тваринництва України, їх зв’язку з освітою і наукою та викликам, що постануть перед вченими України у найближчі десятиліття.

    Стан сучасних наукових досліджень з годівлі тварин в Україні і світі у своїх доповідях розкрили представники Національної академії аграрних наук України: доктор с.г. наук, член кореспондент НААН України, академік-секретар відділення зоотехнії НААН Остап Жукорський та кандидат с.г. наук, завідувач лабораторії годівлі тварин Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН Сергій Зінов’єв.

     Доктор с.г. наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедри годівлі, розведення тварин та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету Анатолій Цвігун сконцентрував увагу на участі науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти у наукових дослідженнях як необхідного компонента, що дає можливість забезпечити професійний рівень викладання студентам освітніх рівнів «Магістр» і «Доктор філософії».

     Представники агроіндустріального холдингу ПрАТ «Миронівський хлібопродукт»: керівник лабораторії оцінки якості кормів Рибак Наталія, менеджер з персоналу Ногіх Олена та головний технолог СТОВ «Старинська птахофабрика» Філатов Сергій, висловили побажання щодо знань та вмінь випускників спеціальності 204-технологія виробництва і переробки продукції тваринництва в галузі годівлі тварин. Була сконцентрована увага на необхідності формування знань про основні типи програмного забезпечення зі складання рецептури повнораціонних комбікормів, сучасні підходи до виготовлення, транспортування, зберігання та оцінки їх якості. У поєднанні фундаментальних знань з живлення тварин із практикою на сучасних тваринницьких підприємствах. Особлива увага була звернута на формуванні навичок у студентів працювати із сучасними методами оцінки якості кормів із застосуванням NIR-спектроскопії.

     Завершив обговорення проблеми формування компетенцій з годівлі тварин і технології кормів в умовах сучасного ринку праці доктор с.г. наук, професор, завідувач кафедри годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д.Пшеничного НУБіП України Михайло Сичов. Його доповіді передувала об’ємна і кропітка робота з аналізу існуючих в Україні підручників та іншого методичного забезпечення з годівлі тварин для студентів різних освітніх рівнів та спеціальностей а також стану підготовки фахівців вищої кваліфікації зі спеціальності 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів за час від набуття незалежності України і до сьогодення. Висновком цього аналізу було констатування повної відсутності окремо розроблених підручників для бакалаврів і магістрів, а тим більше для докторів філософії та молодших бакалаврів. Був запропонований детальний розподіл вимог до формування знань і вмінь у студентів у розрізі освітніх рівнів та спеціальностей.

     Окремим блоком було розглянуто законодавство України про корми, оцінку їх якості і безпечності. Заступник директора ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок, кандидат с.г. наук Тарас Левицький ознайомив присутніх із Законом України «Про безпечність і якість кормів», що вступить в дію із 2020 р.

     Учасники конференції отримали сертифікати учасників та символічні подарунки від спонсорів: ГК «Agro Energy Group» та ТОВ ТД «Світ-Агро».

     У перервах на каву учасники активно обговорювали існуючі проблеми у науковій і освітній діяльності в галузі тваринництва в цілому та годівлі тварин і технології кормів зокрема. Учасники ознайомились із матеріально-технічним і методичним забезпеченням освітньої і наукової діяльності на факультеті тваринництва і водних біоресурсів.

 

 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook