Про туман і смог

21 жовтня 2019 року
НУБІПУ, кафедра ЗЕ та БЖД

 Був смог чи ні!

Щодо небезпеки забруднення атмосферного повітря дрібнодисперсним пилом. Поки кафедра має фактичні дані тільки за декілька днів жовтня, але за час досліджень були зовсім різні погодні умови (сонячно і туман). Про небезпеку цих часточок можна прочитати у звіті ВООЗ про забруднення повітрі і його вплив на здоров'я людей за 2013 рік (http://www.euro.who.int/…/Health-effects-of-particulate-mat…
За нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) середньорічний рівень РМ2.5 повинен становити не більше 10 мкг / м3, а середньодобовий рівень не більше 25 мкг / м3. При разовому перевищенні рівня 300 мкг/м3 повітря вважається сильно забрудненим. Але, основна небезпека РМ2.5 полягає не в різких скачках концентрації, а в хронічному впливі цих частинок на організм.
На відміну від більш великих часток, РМ2.5 легко проникають крізь біологічні бар'єри і тому становлять найбільшу загрозу для організму. Всі ці частинки і крапельки розміром менше 2,5 мкм знаходяться в повітрі в підвішеному стані. Вони є і в лісі, і на морі, але саме в місті становлять найбільшу небезпеку.
Якщо в сонячну погоду (11.10 - 16.10) наш прилад СЕМ ДТ-9881 зафіксував від 205 до 384 мкг/м3 дрібнодисперсних часточок РМ2.5, а в туман (21.10 - 23.10) їх концентрація сягала від 756 до 5753 мкг/м3. При цьому треба враховувати, що в туманну погоду прилад фіксує аерозолі (крапельки води) і часточки пилу як РМ2,5 не диференціюючи їх. Тому, високі концентрації, показані приладом, ще не є свідченням наявності смогу. Для ідентифікації смогу бажано одночасно визначати концентрації оксидів азоту, вуглецю і сірки.
Незабаром наша кафедра отримає два нові газоаналізатори і зможе здійснювати повноцінний моніторинг атмосферного повітря на території університету (і прилеглих територіях також).
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook