Знайомимо представників спільноти «Національний економічний ковчег спроможних домогосподарств» з підготовкою кадрів і діяльністю кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

28 жовтня 2019, 14:03

      На кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві відбулась зустріч з представниками об’єднання «Національний економічний ковчег спроможних домогосподарств».

 

 

Домогосподарства є важливим суб’єктом ринкової економіки, оскільки у сучасній ринковій системі вони можуть виступати у ролі виробника і покупця, споживача та власника заощаджень, позичальника та кредитора. Свої доходи домогосподарства розподіляють на споживчі видатки та заощадження, які є джерелом інвестицій в національній економіці.
         Домогосподарство є однією із первинних економічних одиниць ринкової системи і виконує низку важливих функцій. Якщо за командно-адміністративної економічної системи домогосподарства могли представляти лише людські ресурси, то з переходом до ринкової економіки в Україні було відновлено інститут приватної власності. Це надало можливість домогосподарствам претендувати на частину колишньої загальнодержавної власності. Завдяки цьому домогосподарства стали повноправними власниками чотирьох видів ресурсів – землі, капіталу, праці й підприємництва. Наразі домогосподарства формують один із основних секторів національної економіки України. Від успішного функціонування домогосподарств на ринку та виконання покладених на них функцій залежить забезпечення економічної системи ресурсами. Кількість сільських домогосподарств в Україні за підсумками 2018 року становить 4,6 млн.
        Домогосподарства важливу роль відіграють і у виробництві продукції птахівництва. Так, із загального поголів’я птиці в Україні (211614,7 тис. гол.) майже 44% (92801,8 тис. гол.) припадає на господарства населення. І, якщо на 10 домогосподарств в Україні припадає: корів – 2,9, свиней – 4,9 голів, то птиці, у розрахунку на одне домогосподарство, - 14 голів. Отже, птиця є найпоширенішою. А тому зацікавленість розведенням птиці у представників домогосподарств була найбільшою. Проте цікавились і розведенням овець, кіз, кролів. 
 
 
         У зв’язку з цим, з представниками спільноти «Національний економічний ковчег спроможних господарств» було обговорено питання щодо можливості подальшої співпраці з кафедрою технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві щодо поширення інформації про підготовку технологів з виробництва і переробки продукції тваринництва (як бакалаврів, так я магістрів) на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, а також надання консультацій і проведення семінарів з питань технологій виробництва продукції птахівництва, вівчарства, козівництва і кролівництва.
В.В. Мельник, доцент кафедри  
технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook