Студент ННІ лісового і садово-паркового господарства на Cвітовому конгресі IUFRO в Бразилії

21 жовтня 2019 року
     Нещодавно закінчився найбільшим захід Міжнародної спілки лісових дослідних організацій IUFRO, що проходить раз на 5 років, – XXV Cвітовий конгрес (IUFRO) у місті Курітіба, Бразилія. У цьому заході, окрім досвідчених вчених інститут, взяв участь студент другого курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства Володимир Кравець як координатор делегації від Міжнародної асоціації студентів-лісівників (IFSA).

     Таку надзвичайну можливість студент нашого університету отримав завдяки своїй посаді офіцера зв’язку між IUFRO та IFSA, яку посів завдяки участі в Міжнародному симпозіумі студентів-лісівників у Естонії, де представляв студентський гурток «Київська асоціація студентів-лісівників» (KFSA). 
     Перші два дні Володимир разом із президентом IFSA детально познайомився з механізмом роботи найбільшої дослідницької асоціації у якості слухача розширеного засідання правління IUFRO, де особисто познайомився із президентом, виконавчим директором та майже з усіма керівниками наукових підрозділів IUFRO, а також з іншими головами флагманських міжнародних організацій, зокрема, Продовольчої сільськогосподарської організації (FAO). Також протягом цих двох днів у тісній співпраці досвідчених науковців і студентської спільноти був затверджений надзвичайно важливий документ – Меморандум про взаєморозуміння, що надає можливість представництву IFSA голосувати на засіданнях IUFRO.

     Для учасників конгресу було організовано пре-конгрес тур у вигляді різних тренінгів з метою підготовки учасників до роботи, а також для, ближчого знайомства і виявлення однодумців. На початку туру всі понад 50 учасників розбилися на команди за спільними інтересами, після чого кожній команді було задано ситуацію, пов’язану із веденням лісового господарства. Завдання команди полягало у поясненні проблеми іншій групі, яка, в свою чергу, мала запропонувати шляхи вирішення проблеми. Звісно, протягом виконання завдання виникали дискусії та палкі суперечки, але врешті решт всі прийшли до загальної думки, що стале ведення лісового господарства є найбільш вигідним і доцільним для людства й планети. Завершення тренінгу було максимально вдалим, адже кожен знайшов цікаві знайомства та залишився задоволеним. Так пройшли перші дні перед конгресом.

     А сам конгрес розпочався з відкриття зони стендів, де, до речі, був представлений також стенд IFSA. Кожен з 15 представників IFSA мав приділити час протягом конгресу для презентації асоціації усім зацікавленим відвідувачам стенду. 
     Кожен день проходили пленарні засідання, технічні секції, презентації постерів, тренінги та різні воркшопи. Основними темами конгресу були: 

  1. Ліси для людей;
  2. Ліси та зміна клімату;
  3. Ліси та лісова продукція для зеленого майбутнього;
  4. Біорізноманіття, екосистемні послуги та інвазійні види;
  5. Ліси, грунти та взаємодія з водою;
  6. Комунікація, освіта, нетворкінг та публікування.

     Наш представник намагався встигнути всюди. Також проводились спеціалізовані засідання IFSA, тематикою яких був навчальній процес в різних країнах та різноманітні програми обміну й навчання за кордоном. Відвідування таких сесій було надзвичайно цікавим та важливим для майбутнього розвитку.
     На третій день конгресу всі охочі були запрошені на безкоштовні тури, завдяки одному з яких Володимир Кравець відвідав університет лісового господарства в Курітібі, а також детальніше дізнався про ведення лісового господарства в Бразилії.

     Одним з заходів, що було організовано завдяки IFSA, була менторська (наставницька) програма. Наставниками були досвідчені вчені, а підопічними – студенти й молоді вчені. На основі висловлених наукових інтересів формувалися «наукові пари», які поєднували досвід професорів та запити молоді з різних куточків світу. Наш представник також взяв участі у цьому тренінгу і мав нагоду познайомитись та поспілкуватись з професором з Південної Африки у галузі здоров’я лісу.
     Окрім всього зазначеного вище, студент відвідав презентацію наступного Світового конгресу, що відбудеться в Стокгольмі у 2024 році. На стенді організаторів майбутнього конгресу, де було представлено сучасне обладнаннюя, Володимир зміг спробувати себе у ролі оператора Форвардера.

     В передостанній день роботи форуму на Гала-вечері відбувалося неформальне спілкування вчених з усього світу. Керівний склад IFSA мав можливість познайомитися з директором ННІ лісового та садово-паркового господарства Петром Лакидою та видатним вченим і випускником університету – Анатолієм Швиденком, які теж були учасниками конгресу.

     Після двох насичених тижнів конгресу, в якому взяли участь 3000 вчених з понад 90 країн світу, наш представник повернувся до дому переповнений вражень, з унікальним досвідом та знайомствами. 
     Всі ці можливості, Володимир отримав завдяки роботі у студентському гуртку «Київська асоціація студентів-лісівників» (KFSA), до якого щиро запрошує всіх охочих приєднатись та отримати доступ до таких надзвичайних можливостей і відкрити світ науки.

Володимир Кравець,
студент другого курсу ННІ ЛіСПГ
Ганна Лобченко,
керівник студентського гуртка
«Київська асоціація студентів-лісівників»
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook