Сьогодні Всесвітній день тварин

4 жовтня 2019, 8:28

Рішення відзначати Всесвітній день захисту тварин було прийнято 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, який проходив у Флоренції в 1931 році. Товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про готовність щороку організовувати масові заходи для захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин.

Дата 4 жовтня була вибрана не випадково. Це день Франциска Ассизського – католицького святого, якого вважають покровителем тварин. За переказами, святий міг спілкуватися з тваринами і проповідував птахам. Цього дня в 1226 році Франциск Ассизський, заступник і покровитель звірів і птахів, помер. Він з особливою турботою ставився до усіх живих істот і відчував їхній біль і страждання гостріше за свої власні.

В Україні День захисту тварин, які є однією з важливих складових довкілля та екосистем, відзначають також щороку 4 жовтня. Постійний їхній захист передбачає стаття 51 Закону України «Про тваринний світ», згідно з яким ведеться державний облік та кадастр тваринного світу, порядок проведення таких робіт визначено Постановою Кабінету Міністрів України №772 від 15 листопада 1994 року. 
Всесвітній день захисту тварин — це свято, яке допомагає об'єднати зусилля усіх, хто дбає про домашніх і бездомних тварин. Рішення про святкування Всесвітнього Дня захисту тварин було прийняте в 1931 році у Флоренції на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи. Дата свята, 4 жовтня вибрана не випадково. 
У багатьох країнах вважається, що домашні тварини — це частина сім'ї, і вони мають такі ж права, як і інші її члени. Вони отримують спеціальне медичне обслуговування, здорову їжу тощо, і в той же час, тварини, як і раніше страждають від людської жорстокості.
Організації із захисту тварин багатьох країн світу заявили про свою готовність щорічно організовувати різноманітні масові заходи. В останні роки заходи, присвячені Всесвітньому Дню захисту тварин, проходять більш ніж у 60 країнах світу.


Давайте не забувати про те, що ми одна велика сім'я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі.

Джерела: 1, 2, 3

Підготував проф. В. Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook