Фестиваль живих історій

1 жовтня 2019, 20:51

      28-29 вересня у Києві на ВДНГ організація «Інша Освіта» та програма неформальної історичної освіти «Студії живої історії» провели другий Фестиваль живих історій до якого долучилися і студенти-другокурсники спеціальності «Психологія».
     Майбутнє і минуле – це час, в який ми не можемо потрапити, але можемо його осягнути. Нас завжди оточує сьогодення, коли потрібно приймати рішення, які вплинуть на майбутнє. Події сьогодення – це факти, які через деякий час вважатимуться минулим, що є частиною нашого життя й нашої історії. Усвідомлення історичних подій визначає прогностичну здатність формування майбутнього.

   Захід мав на меті стати майданчиком для обміну досвідом, як суспільство може осмислювати та опрацьовувати свою «живу історію», – таку, що не має однозначного трактування, потребує діалогу та рефлексії і до якої прикута суспільна увага. Це революційні події часів незалежності України, військовий конфлікт на Сході України, окупація Криму, хвиля вимушеного переселення, стихійна та організована «декомунізація». Цей досвід «живий» і досі формується й потребує суспільного обговорення. Ми є свідками того, що навіть травматичні події ХХ століття недостатньо осмислені й проаналізовані нашим суспільством. Ми ще не навчилися брати відповідальність за минуле та відпускати його, а тому так складно будувати майбутнє.

     Для загалу на Фестивалі були представлені методики роботи з історією на прикладі понад 50 проектів, які втілювали учасники програми протягом чотирьох років її діяльності задля формування критичного осмислення історичних подій, себе та власного минулого.
     Фестиваль живих історій – це обмін знаннями, практиками, емоціями у роботі з культурною спадщиною, історією та пам’яттю. Захід став спільним простором для відповідального осмислення новітньої історії, представленням соціокультурних та освітніх практик, пошуку інклюзивного та поліфонічного бачення історії, що передбачає полікультурний, локальний та особистісний виміри.

 


Анна Дем'яненко,
студентка 2 курсу
спеціальності «Психологія»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook