Куратор – це той, хто спрямовує студента, допомагає та створює умови для індивідуального самовиразу кожного студента і розвитку кожної особистості

19 вересня 2019, 22:05
механіко-технологічний факультет
   Хто такий куратор? Як пише інцеклопедія Куратор (лат. curator від curare — піклуватися) — це особа, яка організовує систему відносин  через різноманітні види виховної діяльності академічної групи, створює умови для індивідуального самовиразу кожного студента і розвитку кожної особистості.
    Давайте поговоримо про кураторів і кураторство, або, як це офіційно називається, наставництво в академічній групі, про те, які ж обов’язки має куратор і чи завжди він їх виконує. Перше й найпростіше пояснення того, хто такий куратор – це викладач, який частково виконує функції, як у школі класний керівник. Однак куратор від класного керівника суттєво відрізняється. Насамперед тим, що перед ним здебільшого вже не інфантильні діти, а дорослі люди, які знають, чого прийшли до університету (принаймні так повинно бути). Отож, мотивація студента відрізняється від мотивації школяра, тому куратор – це не той, хто повчає, надоумлює, настановляє, а той, хто спрямовує студента, пояснює незрозумілі речі, допомагає щось з’ясувати, радить, куди студентові звернутися з тих чи інших питань.
    Відразу після урочистої посвяти у студенти в інститутах провадять зустрічі з першокурсниками і знайомлять їх із кураторами та старостами груп (останніх призначають дирекції інститутів). Із цими двома особами відтепер кожен першокурсник має співпрацювати й за потреби звертатися до них. Куратор повинен ознайомити свою групу з розкладом занять, розповісти, як його «читати», що таке навчання за чисельником і знаменником тощо. Також куратори розповідають про різноманіття навчально-лабораторних корпусів. Пояснюють, як не розгубитися в них, як за перерву встигнути перейти з одного корпусу до іншого. Тому в перші тижні навчання куратор потрібний, і ті групи студентів, із якими куратори таки працюють, значно швидше й легше адаптовуються до університетських вимог.
   Від куратора значною мірою залежить дисциплінованість студентів. Це не означає, що він повинен давати своїм підопічним указівки щодо навчання, відвідування тощо. Але якщо куратор зуміє з перших днів зорганізувати студентів, зосередити їхню увагу на важливих речах, допоможе й підтримає там, де вчорашній школяр цього потребує, то студент швидко адаптується до нових умов і вимог.
   Куратор розповідає студентам, де вони можуть реалізувати свої таланти у спорті та художній творчості. Саме він згодом складає характеристику на місце роботи чи стажування, готує листи до військкомату, повідомлення, інформацію про студента. Куратор разом зі старостою найбільше знають студента – як він поводиться, які проблеми має тощо.
До куратора треба звертатися, коли виникають проблеми, які важко розв’язати самотужки. Це може стосуватися як навчального процесу, так і проживання у гуртожитку, фінансових чи особистих проблем. Куратор – це та людина, яка знає, куди звернутися з конкретною проблемою. Він повинен знати свою групу, мати контакти з батьками і за потреби повідомляти їм, коли виникають проблеми з навчанням, цікавитися житлово-побутовими умовами студента. Якщо студент мешкає в гуртожитку, то куратор дбає про їхнє поліпшення або ж попереджує про переселення в гірші умови за порушення дисципліни чи неуспішність.
   Новий навчальний рік дав мені, доценту кафедри механізації тваринництва Ачкевич Оксані, можливість спробувати свої сили в кураторстві в групі магістрів АІ-1901. Так дорослі люди, які знають, чого прийшли в магістратуру і майже визначилися в своєму житті. Тим паче з ними цікаво працювати. Знайомство з групою було організовано старостою Шостаком Вадимом на природі серед мальовничих пейзажів Голосіївського лісу та озера Дидорівка. Хлопці ділилися своїми планами, мріями на життя, труднощами в становленні на життєвий шлях. Вибір місця влаштування, незаперечна потреба в знанні іноземної мови, кохання і друзі – основні теми того вечора. Було заплановано багато цікавих заходів на навчальний рік, таких як похід на пейнт бол групою, відвідання квест кімнати та інше. Отож в щасливу путь протягом півтори року, шановні магістри!

 Доцент кафедри механізації тваринництва Ачкевич Оксана
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook