Польська культура зацікавила майбутніх інженерів

26 вересня 2019 року
     У НУБіП України відбулась III Міжнародна науково-практична конференція «Поляки в Україні: духовний, культурний, історичний простір життєтворчості Болеслава Лесьмяна» в рамках співпраці нашого університету з Посольством Республіки Польща в Україні та Всеукраїнським громадським об’єднанням «Федерація організацій польських в Україні».

     Конференція була присвячена життю і творчості відомого польського поета Б. Лесьмяна, який своє дитинство і молоді літа провів в Україні. Офіційне відкриття конференції розпочалось вітальними словами до її учасників надзвичайного і повноважного посла Республіки Польща Бартоша Ціхоцького, який побажав її учасникам плідної і результативної праці.

     Протягом двох частин пленарного засідання в роботі конференції приймали участь керівник Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Києві пані Дорота Дмуховська та член оргкомітету, радник-консул Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Києві пан Яцек Гоцловський, заступник голови ФОПнУ пані Тереса Дуткєвіч, директор Польського Дому у м. Києві пані Марія Сівко, голова польського культурно-освітнього товариства ім. А. Міцкевича пан Олександр Длугош, член правління ФОПнУ пан Євгеніуш Бялуцкий-Денека, представники преси та телебачення.

     На пленарному засіданні, яке провадив декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило, були представлені доповіді за такими напрямами:

  • творчість Б. Лесьмяна в історичних і культурних процесах його доби;
  • тематика пригод і мандрів, казково-фантастична образність творів Б. Лесьмяна;
  • топос душі/духа в поезії Болеслава Лесьмяна;
  • відлуння київського періоду у життєтворчості митця;
  • письменство Б. Лесьмяна у європейському культурному просторі ХХ ст.;
  • розвідки спадку Б. Лесьмяна в польському та українському літературознавстві;
  • інші напрями, які допомогли розкрити основну тему конференції.

     Особливої уваги заслуговували змістовні наукові доповіді професора кафедри слов’янської філології інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Тетяни Черниш, ад’юнкта кафедри дидактики польської літератури та польської мови Університету ім. Адама Міцкевича в Познані Анни Подемської-Калюжі, ад’юнкта Інституту слов’янської філології гуманітарного факультету Університету ім. Марії Складовської-Кюрі в Любліні Людмили Сірик.

     Не менш ґрунтовними й цікавими були результати пошуків практиків – української поетеси, прозаїка, есеїста, перекладача, літературного критика та літературознавця, члена Національної спілки письменників України Маріанни Ярославівни Кіяновської, магістра кафедри Слов'янської Філології Київського Слов'янського університету, викладача польської мови Польського Дому у м. Києві (ФОПнУ), Заслуженого діяча культури Польщі Надії Василівни Сушніцкої, головного редактора часопису ФОПнУ "Nasze Drogi", Заслуженого діяча культури Польщі пані Тереси Дуткевіч, заступника директора з науково-методичної роботи Білоцерківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням слов’янських мов Тетяни Миколаївни Клименко, магістра польської філології з Познані Марії Ксьонжек-Замлевської.

     Організатори заходу доповнили наукові доповіді декламацією віршів Б. Лесьмяна у виконанні учнів суботньої школи Польського Дому у м. Києві.

     Гостями та учасниками конференції було відмічено високий рівень представлених до уваги присутніх наукових доповідей та організації самої конференції, що особливо приємно колективу кафедри надійності техніки, яка уже вшосте є приймаючою стороною науково-практичних конференцій та започаткувала їх серію під узагальнюючою назвою «Поляки в Україні».

Валентина Мельник,
модератор конференції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook