Перше переливання крові було здійснене цього дня 1818 року

25 вересня 2019, 14:44

25 вересня 1818 року англійський акушер Джеймс Бланделл провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини. Джеймс зробив це в рамках операції, що проводилася у пацієнтки з післяпологовою кровотечею. В якості донора виступив чоловік пацієнтки - лікар взяв у нього близько чотирьох унцій крові з руки, використовуючи шприц. Після він перелив кров жінці. Надалі - в 1825-1830 роках - Бланделл провів 10 трансфузий, 5 з яких врятували життя пацієнтам. Лікар розумів серйозність процедури, тому чітко розробив технологію забору крові і її переливання.


Перше переливання крові

Крім того, він винайшов перші зручні інструменти і опублікував результати своєї діяльності. У процесі дослідження Бланделл помітив ряд дефектів, що супроводжували процедуру. Серед них - зсідання крові, її несумісність, яка приводила до смерті пацієнтів, і повітряна емболія, у зв'язку з якою лікар запропонував метод моніторингу. Але він же і зазначив, що ніякий моніторинг не може запобігти смертельні ускладнення гемотрансфузії. Джеймс Бланделл визначив два основних правила: переливання дозволено тільки з людською кров'ю та лише у випадку смертельної небезпеки для життя.


Джеймс Бланделл (англ. James Blundell; 19 січня 1791 — Лондон, 15 січня 1878) — британський гінеколог, який став відомим як перший, хто успішно здійснив переливання крові.

У наш час в медицині є ефективні методи, альтернативні переливанням крові. Напрямок розвивається в усьому світі і є набором принципів і методів, спрямованих на максимальне збереження власної крові хворого. І великий внесок у цю важливу справу зробив Джеймс Бланделл.

За матеріалами 1, 2 підготував проф. В. Трокоз

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook