Науковці з НУБіП обговорили економічні виклики в умовах глобалізації на VI Міжнародній науково–практичній конференції в Університеті ім.Миколаса Ромеріса (Литва)

23 вересня 2019 року

        19 – 20 вересня 2019 р. в Університеті ім.Миколаса Ромеріса (м.Вільнюс, Литва) відбулася VI Міжнародна науково–практична конференція «Whither our economies’ 19», присв’ячена актуальним тенденціям і викликам сучасного економічного розвитку в світі.

 

 

       На конференції були присутні науковці з Латвії, Естонії, Норвегії, Азейбарджану, Молдови, Польщі, Словаччини, Франції, Угорщини та України. Загалом у заході брали участь понад 150 науковців та практиків. У своєму вступному слові ректор Університеті ім.Миколаса Ромеріса проф. Інга Zaleniene відмітила, що з початком нового тисячоліття, а особливо в період 2015- 2017 рр. відбулися докорінні зміни у світовій економіці та політиці. Усе частіше лунають тези про новий етап розвитку, який призводить до трансформацій економічних, соціально-політичних і інституційних засад світового порядку, що стосуються як розвинених країн (США і країн Європейського Союзу), так і країн з перехідною економікою, котрим потрібні радикальні реформи задля підвищення конкурентоспроможності національної економіки відповідно до вимог часу.

 

 

       Продовжуючи думку проф. Інги Zaleniene керівник економічного департаменту Литовського банку Лаура Galdikiene зазначила, що Литва офіційно є 36-м членом Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) - клубу розвинених держав і міжнародні економічні відносини все більше зазнають впливу мережі транснаціональних корпорацій і транснаціональних банків, яка зумовлює розвиток міждержавних довгострокових виробничих зв'язків, стратегічні альянси, угоди про співробітництво, формування агрегації кластерів і т. ін. Практика підтверджує ситуацію, котра пов'язана з достатньо швидкими, радикальними та суперечливими змінами в структурі міжнародної торгівлі, фінансовій і банківській сфері (особливо після світової кризи 2008 р.), міграційній політиці, у контексті національних і регіональних економічних платформ, у сфері світового виробництва, зокрема, якщо згадати потужний вплив NBIC-технологій тощо.

 

 

       Завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко презентувала результати дослідження за декількома напрямами, які були підготовлені на кафедрі фінансів. Зокрема, перша доповідь була представлена на тему: «Фінансове забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств». В доповіді було зазначено, що необхідність забезпечення продовольчої безпеки країни вимагає раціонального використання природо-ресурсного потенціалу аграрного сектору і підвищення його конкурентоспроможності. Розбудова ефективного сільського господарства є невід’ємною складовою частиною розвитку соціально орієнтованої економіки країни, формування цивілізованого аграрного ринку, входження країни до світового економічного простору. 

       Інша доповідь була на тему: «Фінансове забезпечення органічного виробництва в Україні». В ній доповідач зазначила, що в Україні існують не лише передумови, а й об’єктивна необхідність розвитку органічного землеробства та тваринництва. Усвідомлення споживачами небезпеки від вживання хімічно та радіоактивно забрудненої продукції, поява попиту на екологічно чисті продукти харчування, з одного боку, та наявність достатньої кількості сільськогосподарських угідь, які за певних умов та трансформацій можуть бути використані в органічному сільському господарстві, з іншого боку, дозволяють визначити формат практичних заходів. 
       За результатами конференції представлені статті будуть опубліковані у науковому журналі, який має індексацію Scopus. 
       Виступи інших спікерів були також дуже цікавими та актуальними.
 
 
 
 
       За результатами конференції на другий день було проведено круглий стіл на тему: «Future scientific potential overview», де було підведено підсумки, сформовано пропозиції та рекомендації.
 
 
Сергій Онишко, 
доцент кафедри фінансів
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook