Студенти-гуманітарії відвідали прем’єрний показ фільму про Василя Стуса «Заборонений»

11 вересня 2019 року
НУБіП України

1965 рік. Молодий поет Василь Стус не може миритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Свою боротьбу, незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє навіть у засланні, де передчасно обривається його життя…

Для гуманітаріїв нашого університету ім’я Василя Стуса має особливе значення. На вшанування пам’яті великого борця за незалежність України на гуманітарно-педагогічному факультеті, очолюваному доктором філологічних наук, професором Шинкаруком Василем Дмитровичем, було проведено наукову конференцію, присвячену 80-річчю від дня народження Василя Стуса, яка отримала широкий резонанс у наукових колах України.

     До дня смерті відомого українського поета і правозахисника Василя Стуса в Києві відбулася прем’єра біографічного фільму «Заборонений» (робоча назва стрічки «Птах душі») – реальна історія нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості, яку зняв режисер Роман Бровко за сценарієм Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова.
     На прем’єрний показ прийшли акторський склад та знімальна група фільму, друзі та знайомі поета; серед перших глядачів і викладачі та майбутні журналісти гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України.

     Перед показом стрічки студенти поспілкувались із творчою групою, продюсером фільму – Артемом Денисовим, авторами сценарію – Артемієм Кірсановим і Сергієм Дзюбою. Виконавець головної ролі – Дмитро Ярошенко – розповів про процес зйомок, та зауважив, що зіграти роль йому було одночасно легко і важко. Щоб краще передати образ, актор надихався віршами поета і східною філософією, якою захоплювався Василь Стус.

     Після перегляду біографічної драми студенти на своїх сторінках у соціальних мережах написали відгуки:
«Фільм дуже сильний».
«Василь Стус – справжній зразок для нас».
«Головну роль у стрічці зіграв талановитий актор Дмитро Ярошенко – зіграв блискуче».
«Біографічна драма «Заборонений» – реальна історія нескореного поета». 
«Ця кінострічка вражає. Тепер вона буде у моєму топ 5 улюблених фільмів».
«Фільм захоплює своїм сюжетом, грою акторів, які дуже схожі на своїх героїв».
«Цей фільм повинен подивитися кожен українець. Особливо рекомендую випускникам, які складатимуть ЗНО, щоб реально перейнятися дисидентським рухом».
«Після перегляду стрічки емоції переповнювали».
«Це історія, від якої на очі навертаються сльози. Сильно... Рекомендуємо всім переглянути фільм. Не пожалкуєте!»

     Хочемо подякувати викладачу кафедри журналістики та мовної комунікації Дроздовій Ларисі Валентинівні за надану можливість відвідати захід і поспілкуватися з творчою групою стрічки.

 

Юлія Микитенко,
студентка першого курсу спеціальності «Журналістика»

 

 
 

 

 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook