Короткий екскурс у науково-дослідну роботу кафедри фармакології та токсикології

17 вересня 2019 року

Кафедра фармакології та токсикології створена в Київському ветеринарному інституті у 1922 році. Очолювали її та читали курс фармакології медичні фармакологи (професори Шкавера Г.Л., Родіонов П.В.) або фахівці іншого профілю (професори Ярослав С.Ю., Вашетко М.П.).

Наукова діяльність розпочалась у 1939 році, після призначення завідувачем кафедри ветхімзахисту з токсикологією Київського ветеринарного інституту Баженова С.В. До цього призначення Баженов С.В. був помічником начальника відділу Ветеринарної хімічної лабораторії Червоної армії. У 1937 р. у званні майора був демобілізований. Наукова діяльність у ці роки була спрямована на дослідження бойових отруйних речовин – іприту, фосгену і дифосгену. Кандидатську дисертацію “Клініка і діагностика отруєнь собак фосгеном і дифосгеном” Баженов С.В. захистив у 1942 р.

У перші повоєнні роки наукова діяльність кафедри була спрямована на дослідження лікарських та отруйних рослин. Але основний напрямок науково-дослідної роботи кафедри був запропонований С.В. Баженовим на початку 60-х років минулого століття і стосувався він дослідження токсичних властивостей небілкових сполук нітрогену (сечовини, нітратів та нітритів) та розробки способів діагностики, засобів лікування с/г тварин за отруєнь та їх профілактики.

Цей напрямок успішно продовжив академік НААН України Хмельницький Г.О. З цієї тематики було захищено дві докторські – Хмельницький Г.О. (1981), Мазуркевич А.Й. (1993) та 12 кандидатських дисертацій – Тіток В.С. (1966), Хмельницький Г.О. (1968), Мазуркевич А.Й. (1971), Степанюк В.Д. (1971), Вовк Д.М. (1977), Матар Ібрагім Аніс (1986), Панько М.Ф. (1987), Слєпченко В.М. (1987), Духницький В.Б. (1991), Бокор Атілла (1991), Алекс Кііза Дессі (1992), Чреа Сандан (1994), Карповський В.І. (1994).

 Логічним завершенням одного із етапів в цьому напрямку було видання у 2000 році “Методичних рекомендацій з профілактики, діагностики та лікування при отруєнні нітратами та нітритами”, автори Хмельницький Г.О., Панько М.Ф., Вовк Д.М., Духницький В.Б. та ін. Подальша робота у цьому напрямку завершилася виданням у 2007 році науково-методичних рекомендацій “Система контролю безпеки продукції тваринництва за вмістом нітратів, нітритів та нітрозамінів”, автори Панько М.Ф., Хмельницький Г.О., Духницький В.Б., Іщенко В.Д.

Із загостренням проблеми отруєння тварин мікотоксинами на кафедрі у 1995 році було створено проблемну наукову лабораторію з мікотоксикозів тварин, яку очолив академік НААН Хмельницький Г.О. Розпочато широкі дослідження з вивчення патогенезу отруєнь тварин мікотоксинами, пошуку засобів лікування і профілактики. Спочатку було досліджено один із найбільш розповсюджених мікотоксинів Т-2 токсин, а пізніше комбіновані мікотоксикози тварин і птиці. За цим напрямком досліджень була захищена одна докторська – Духницький В.Б. (2006) та 6 кандидатських дисертацій – Доржийн Санжаа (1993), Новіцький К.М. (2003), Бойко Г.В. (2004), Іщенко В.Д. (2009), Корзуненко В.Д. (2016), Бойко Ю.В. (2018).

Результатом цих досліджень було видання: “Методичні вказівки з діагностики, лікування та профілактики Т-2 токсикозу свиней” (2003), автори Хмельницький Г.О., Духницький В.Б., Новіцький К.М., Бойко Г.В., Іщенко В.Д.; науково-методичні рекомендації “Система контролю якості кормів та продукції тваринництва за показниками вмісту мікотоксинів” (2007), автори Хмельницький Г.О., Духницький В.Б., Бойко Г.В., Іщенко В.Д.; навчальний посібник “Ветеринарна мікотоксикологія” (2011, 2015), автори Духницький В.Б.,Хмельницький Г.О., Бойко Г.В., Іщенко В.Д.; монографія “Отруєння тварин Т-2 токсином” (2018), автори Духницький В.Б., Бойко Г.В., Іщенко В.Д.

 

На кафедрі проводились також дослідження фармакологічних властивостей ізамбену (амізон у гуманній медицині). За цим напрямком досліджень було захищено 3 кандидатські дисертації: Степанюк О.В. (1988); Сливка Г.В. (2005), Міластная А.Г. (2013), та видано науково-практичні рекомендації “Застосування ізамбену при остеоартрозах собак ” (2013), автори Міластная А.Г., Духницький В.Б.,Хмельницький Г.О.

Загальними зусиллями вдалося з’ясувати питання етіології, патогенезу, діагностики, лікування і профілактики отруєнь тварин чорнокоренем лікарським, а відповідні публікації та розроблені методичні рекомендації дали змогу довести цю інформацію до виробників – “Методичні рекомендації з діагностики та профілактики отруєнь тварин чорнокоренем лікарським” (2004), автори Хмельницький Г.О., Ситнік О.К., Новожицька Ю.М. З цієї проблеми була захищена кандидатська дисертація – Гальчинська О.К. (2005).

Нині на кафедрі проводяться дослідження у галузі фармакології та токсикології. Зокрема, досліджено токсикологічні властивості актари та моспілану – неонікотиноїдних інсектицидів, які набули широкого застосування у сільському господарстві, ветеринарній медицині та загальносанітарній практиці. За цим на напрямком захищена кандидатська дисертація – Базака Г.Я. (2018). Над проблемою мікотоксинів та мікотоксикозів продовжує працювати докторант Іщенко В.Д. Успішними є дослідження у галузі ветеринарної фармакології – (дослідження фармакокінетики доксицикліну та тилмікозину в організмі курчат-бройлерів – аспірантка Тишківська А.М.; дослідження фармакологічних властивостей клатрохелату Феруму (IV) – доцент Деркач І.М.).

Духницький В.Б., Бойко Г.В.


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook