Кафедра біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф.Гулого НУБіП України вітає з 60-літнім ювілеєм Віктора Олександровича Трокоза – професора, доктора сільськогосподарських наук, лауреата премії ім. С.З. Ґжицького, академіка АНВО України

3 вересня 2019 року

Віктор Олександрович Трокоз – відомий вчений в галузі фізіології тварин.

Народився 1959 р. на Рівненщині. Після закінчення середньої школи вступив до Української сільськогосподарської академії, яку закінчив у 1981 році і отримав кваліфікацію зооінженера. Кандидатську дисертацію захистив 1989 р. на тему: "Вплив масажу молочної залози на багатоплідність, молочність і умовно-рефлекторну діяльність у свиноматок" і отримав науковий ступінь кандидата біологічних наук за спеціальністю 03.00.13 – фізіологія людини і тварин. Вчене звання доцента по кафедрі фізіології тварин присвоєне 2005 р. Докторську дисертацію захистив 2013 р. на тему: “Стимуляція фізіологічних процесів у організмі тварин біологічно активними речовинами різного походження” за спеціальністю 03.00.13 – фізіологія людини і тварин. Вчене звання професора по кафедрі фізіології, патофізіології та імунології тварин присвоєне 2014 р. У 2012 році став лауреатом премії ім. С.З. Ґжицького, а у 2014 р. обраний академіком Академії наук вищої освіти України.
У 1981–1986 рр. працював на посаді асистента кафедри фізіології сільськогосподарських тварин Української сільськогосподарської академії, у 1986–1987 рр. – аспірант цієї ж кафедри. У 1987–2003 рр. – старший науковий співробітник та завідувач лабораторії лісового шовку Боярської лісової дослідної станції Національного аграрного університету, провідний науковий співробітник Національного аграрного університету. З 2003 по 2013 рр. – доцент кафедри фізіології, патофізіології та імунології тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України. З 2013 р. і дотепер – професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф.Гулого НУБіП України.
Трокоз В.О. – автор понад 600 наукових та навчально-методичних праць, в тому числі 112 патентів (авторських свідоцтв) на винаходи, корисні моделі та наукові праці, 7 монографій, 8 навчальних підручників та посібників з грифом Міністерства аграрної політики України та Міністерства освіти та науки України, 3 навчальних програм для підготовки спеціалістів за напрямами «Ветеринарна медицина», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Лісове господарство», ряду робіт методичного спрямування.
Він є членом Центральної ради Українського фізіологічного товариства ім. П.Г. Костюка та асоціації ветеринарних фізіологів України, спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських та докторських дисертацій при Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Під науковим керівництвом професора В.О. Трокоза успішно захищено 3 кандидатських дисертації зі спеціальності 03.00.13 – Фізіологія людини і тварин (В. Шестеринська, П. Карповський, В. Карповський).
Нагороджений Почесною грамотою за Заслуги перед Національним університетом біоресурсів і природокористування України, є лауреатом премії ім. С.З. Ґжицького Національної академії аграрних наук України, нагороджений відзнакою Державного комітету ветеринарної медицини України «За заслуги в розвитку ветеринарної медицини України ІІІ-го ступеня», удостоєний Золотої медалі XXIІ Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2010» та медалю Олександра Богомольця Академією наук вищої освіти України.
Напрям наукових досліджень – фізіологія вищої нервової діяльності і лактації тварин, фізіологія корисних комах, фізіологічні основи використання біологічно активних речовин.

З днем народження! Вітаємо і щиро бажаємо міцного здоров’я, безмежного щастя та успіху, бажаємо завжди бути у любові, добрі і радості. Ви надзвичайно талановита, приємна, щаслива, успішна, доброзичлива і позитивна людина. Будьте завжди таким. Ми Вас любимо і поважаємо.

 

З повагою, колектив кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф.Гулого НУБіП України.

03.09.2019 р.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook