Як можна збільшити прибуток за допомогою менеджменту ґрунтів?

28 липня 2019 року

     Саме цим питанням 26 липня переймалися учасники Міжнародного науково-практичного семінару «Менеджмент ґрунтів для збільшення прибутку», організований компаніями «АгріЛаб» і «Біотех ЛТД» спільно із кафедрою агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна агробіологічного факультету НУБіП України. Аудиторія семінару була представлена практично всіма регіонами нашої країни, а також країнами-партнерами компаній, і зібрала представників від провідних агрохолдингів до дрібних фермерських господарств, а також науковців, масмедіа тощо.

        

     На початку семінару розгорілась дискусія про невдачі і досягнення у спробах збільшити прибутковість господарств. На науковій основі розібратись у цьому допомагав професор Анатолій Бикін, завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна. За його словами, сучасний агробізнес вимагає від аграрія впровадження інноваційних технологій, які ґрунтуються саме на ефективному менеджменті ґрунтів. Адже, вони дозволяють економити агроресурси і кошти агропідприємствам, а також забезпечити збереження родючості ґрунтів. Він вважає, що кожну нову ідею для її втілення важливо донести не тільки до агронома, а й до тракториста. На його переконання, запорукою ефективної реалізації інновацій у господарстві є перетворення їх у невід’ємну частину менталітету співробітників. Саме тому наголосив, що 20% успіху – це рекомендації AgriLab, 80% – як господарство їх доведе до кожного поля.

    

   Гостру дискусію викликало питання вартості техніки та впровадження всієї технології прецизійного землеробства. Проте, директор компанії «Агрілаб» Ярослав Бойко представив беззаперечні докази того, що точне землеробство поступово впроваджується у аграрному секторі України, лідерами у цьому є Чернігівська, Київська і Кіровоградська області. Українці диференційовано почали вносити фосфорні, калійні і комплексні добрива, а також вапнякові матеріали. Не зважаючи на високу вартість техніки для реалізації технологій прецизійного агровиробництва, господарства активно переобладнують наявну техніку і отримують окупність витрат за 1-3 роки.

 

    Тож, як досягти рівня потенційної врожайності сільськогосподарських культур? Яку роль у формуванні врожаїв відіграє потенціал поля? І, в решті, як його оцінити? Саме ці питання присутні обговорили із керівником агрохімічного департаменту компанії «АгріЛаб» Володимиром Махотою. На його думку, рівень врожаю сільськогосподарських культур обумовлений на 60 % потенціалом поля, який визначається багатьма чинниками, і передбачає комплексний агрохімічний аналіз ґрунтів, аналіз погодних і кліматичних умов, встановлення критичних факторів, тощо. Він переконував аудиторію, що не потрібно гнатися за максимально можливими врожаями, краще досягати максимальної рентабельності.

    Неабияку цікавість викликала презентація «Порталу агронома» від компанії «Агрілаб», який дає можливість планувати і контролювати всі технологічні процеси, збирати і узагальнювати багатошарову інформацію агровиробникам для ефективного ведення агробізнесу. Та ще багато цікавої інформації вдалось отримати і обговорити аудиторії семінару.

         

     Тож, точне землеробство є інновацією аграрного сектору України, що є фундаментом національної економіки, і викликає потребу у кваліфікованих фахівцях, які здатні їх ефективно реалізувати. І у цьому аспекті Національний університет біоресурсів і природокористування України є новатором. Аграрії переконані у своєчасності і гострій необхідності старту цього року нової освітньої програми «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» в магістратурі НУБіП України за активної підтримки компаній «Agrilab» і «Trimble», мета якої і полягає у підготовці спеціалістів, що зможуть виконувати наступні завдання професійної діяльності: розробка технологій та використання інструментарію комплексного агрохімічного моніторингу, оцінка якості грунтів і потенціалу поля; ефективне застосування ГІС-технологій та технологій дистанційного зондування полів, забезпечення диференційованого внесення добрив та використання мобільних додатків для прийняття дієвих управлінських рішень з метою раціонального використання агроресурсів. 

Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім.О.І.Душечкіна

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook