Відповідальний секретар приймальної комісії Лідія Гончарук: завершили прийом документів, приймаємо іспити та чекаємо зарахування 26 липня

23 липня 2019 року

    Своєрідного апогею досягла вступна кампанія 2019 року. Завершився прийом документів на денну форму бакалаврату. Абітурієнти-випускники коледжів і технікумів розпочали складання іспитів. І члени приймальної комісії, і вступники та їхні батьки завмерли в очікуванні результатів конкурсу. А отже є вільна хвилинка, аби поставити кілька запитань відповідальному секретарю приймальної комісії Лідії Гончарук.

- Лідіє Юріївно, яка Ваша попередня оцінка першої половини вступної кампанії 2019? Що нам кажуть загальні цифри?
- Прийом до університету здійснюється майже за такими самими правилами, як і минулого року. Тому якихось особливостей, окрім демографічної ситуації, а також штучного, як на мене, зменшення Урядом кількості вступників за рахунок порогу «склав/не склав ЗНО», агресивної конкуренції як всередині країни так і з боку закордонних вишів, назвати не можу. За всіма спеціальностями і формами навчання маємо майже 19 тисяч заяв від вступників! Це більша цифра до минулого року. І НУБіП впевнено увійшов до десятки кращих університетів країни за цим показником. Мабуть, окрім авторитету нашого університету, спрацьовує той факт, що ми маємо гарну якість навчання та один з найбільших обсягів державного замовлення.

- Якщо можна, розкажіть детальніше. Адже попит на підготовку магістрів впав…
- Розпочну з бакалаврів. На базі повної загальної середньої освіти ми зареєстрували і допустили до участі в конкурсі 13 970 заяв, що більш ніж на 2 тисячі до минулого року. 580 – це відмінники! За державним замовленням маємо 8643 заяв, які претендують на 1453 державних місця. Результати, як відомо, система оприлюднить 26 липня. Приємно, що за першим пріоритетом маємо 1641 заяв, ще більше претендентів на державні місця.

- Які спеціальності користуються попитом, на які найбільший конкурс?
- Назву ТОП-5. Найбільш популярне право – майже тисяча заяв. На другому місці ветеринарна медицина, на яку, до речі, високий конкурс і на контракт. На третьому місці другий рік поспіль біотехнологія та біоінженерія. Четверте за журналістикою. І п’яте місце посіла агрономія. Ці п’ять спеціальностей – майже третина всіх заяв. Що ж до конкурсу, то я б розділила його на дві групи. Перша – де мало бюджетних місць, багато заяв і велика кількість абітурієнтів вступають за контрактом. Тут конкурс наближається до 50 осіб на місце: журналістика, філологія, психологія, міжнародні відносини, туризм, готельно-ресторанна справа, кібербезпека. А от цікавіша друга, де порівняно велике державне замовлення і багато заяв. Це – екологія, інженерія програмного забезпечення, агрономія, харчові технології, геодезія та землеустрій. Є й третя більш слабша група, де конкурс ледь більше 2 – деревообробні та меблеві технології, садівництво та виноградарство, захист і карантин рослин, соціальна робота. А також нові спеціальності, набір на які здійснюємо вперше: теплоенергетика та ресторанні технології. Це пояснюється їхньою новизною.

- Чекаємо на 26 липня і сподіваємося, що всі, хто отримає рекомендацію до зарахування за державним замовленням, дружно подадуть оригінали документів. Сьогодні стартували іспити для вступників на базі молодшого спеціаліста. Яка тут ситуація?
- У цьому році подали більш ніж на півтори сотні заяв більше, і їхня загальна кількість сягнула 1271. З них 337 – це випускники наших відокремлених підрозділів, яких, чесно кажучи, хотілося б бачити більше. П’ятірка найзатребуваніших спеціальностей тут виглядає по-іншому: енергетика, електротехніка та електромеханіка, інженерія програмного забезпечення, агроінженерія, ветеринарна медицина, фінанси, банківська справа та страхування. До 30 липня триватимуть вступні випробування, які сьогодні успішно розпочалися.

- А тепер про наболіле. Чому зменшується попит на магістратуру…
- На жаль, ця негативна тенденція продовжується. У цьому році маємо 2269 заяв на денну форму та 874 - на заочну. Разом - на 620 документів подали менше, ніж минулого. Проте, у 2018 році ми мали на 250 випускників бакалаврату більше! Добре й те, що майже 500 заяв маємо від випускників інших вишів. І вже за традицією назву й тут ТОП-5 спеціальностей. Це педагогіка вищої освіти, енергетика, електротехніка і електромеханіка, менеджмент зовнішньоекономічної діяльності, геодезія та землеустрій, ветеринарна медицина. Як відомо, вступ на спеціальності економічного, управлінського та юридичного профілю здійснюється за результатами єдиного фахового іспиту на основі широкого конкурсу. Тож тут також чекаємо оприлюднення результатів.

- І наостанок у мене таке запитання. Як, на Вашу думку, спрацювали підготовчі курси та олімпіада для вступу в університет?
- Я його чекала! Обидві форми ефективні за своєю суттю. І я рекомендую нинішнім одинадцятикласникам цим скористатися. Погляньмо, як використали цю можливість абітурієнти. 114 осіб подали документи після підготовчих курсів та 391 – як переможці олімпіади. Вони використали додаткові бали. І це 505 наших студентів! Наскільки я знаю, попередній запис на підготовчі курси вже розпочався. А олімпіаду, на мою думку, потрібно паралельно з традиційним принципом проведення запровадити виключно електронну форму – це спросить участь.

- На цьому подякуємо Вам, членам приймальної комісії. Але крапку в розмові не ставимо, а поставимо кому, адже попереду чи не найвідповідальніша частина вступної кампанії – зарахування. Ну і, звісно, підбиття підсумків. Бажаємо нам усім успіхів!
- Дякую!


Розмовляв Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook