Х міжнародний навчально-практичний курс «Радіоактивність та ядерна енергетика» 2019 успішно завершився

11 липня 2019 року
     Співпраця двох провідних закладів вищої освіти у сфері наук про життя – НУБіП України і Університету Вагенінген (Нідерланди) триває вже десять років. Щорічно близько п’ятдесяти студентів з обох університетів набувають теоретичних знань і практичних навичок на бакалаврському курсі «Радіоактивність та ядерна енергетика». От і цього року участь у ньому взяли 22 студентів з України і 27 – з Нідерландів.

     За півроку до його початку ми з колегами Лені Ван Бусел і Йоук Дікстра розпочинаємо підготовку. Як куратори вирішуємо всі організаційні питання: розробка навчальної програми відповідно до запитів сьогодення, забезпечення належного рівня надання теоретичної, наукової та практичної інформації, перевірка засвоєння набутих знань студентами та контроль навчально-виховної діяльності протягом курсу. 

     Зазвичай курс триває два тижні, один з яких проходить в Університеті Вагенніген, а інший у нас в НУБіП. Цього року перший тиждень курсу розпочався в Нідерландах. Студенти познайомилися між собою і кампусом, пройшли теоретико-практичну підготовку, набули теоретичних знань за темами від атомних електростанцій до зелених полів, технологічні аспекти ядерної енергетики, стан та наслідки ядерної аварії на Фукусімі, перспективи ядерної енергетики в майбутньому. Заняття вели провідні науковці Ангела Пачау, Дік Керс, Джапа Харт, Патріція Бекхіс. Набули практичних навичок в науковій лабораторії якості довкілля RIKILT, зокрема з визначення радіоактивних ізотопів в продуктах харчування, воді, грунті та рослинах, а також презентували свої групові дослідження за обраними темами. У межах культурної складової програми відвідали Амстердам та Ротердам.

 

     Другий тиждень курсу пройшов в НУБіП. Лекції професорів Ігоря Гудкова «Радіоактивна ситуація в Європі, Україні, Києві та території кампусу», Валерія Кашпарова «Характеристика зони відчуження ЧАЕС як джерела опромінення людини» та Олени Паренюк «Політика та громадська думка щодо ядерної енергетики» викликали у студентів жвавий інтерес, а практичні дослідження в лабораторії кафедри радіобіології та радіоекології з вимірювання гамма-фону на території кампусу, відбору зразків грунту, підготовки їх та вимірювання в них питомої активності цезію-137, надали можливість студентам набути нових практичних навичок. Учасники курсу від Університету Вагенінген відвідали Зону відчуження Чорнобильської АЕС.

     Традиційно пройшов товариський матч з міні-футболу між командами з України та Нідерландів. Цього року перемога за українськими спортсменами.

     Найцікавішим для координаторів та найтривожнішим для студентів є завершальний день курсу, адже групи студентів мають захистити звіти і отримати свої оцінки. Від роботи в групі, її ефективної презентації, повноти викладу матеріалу залежить результат.

     Цього року студенти мали вирішити нагальні міжнародні питання в сфері радіоактивності та ядерної енергетики за визначеними координаторами тематиками. Згідно останніх і відбувся поділ на групи: вимірювання радіоактивності, вплив радіоактивності на людей, вплив радіоактивності на екосистеми, політика ядерної енергетики та (гео)політика, громадська думка про ядерну енергетику, видобуток та збагачення урану, ядерні відходи та переробка, технології та розвиток ядерної енергетики, питання ядерної безпеки та охорони, законодавство ядерної енергетики. Успішний захист звітів дав можливість отримати сертифікати усім учасникам курсу.

     Ми вдячні ректору університету Станіславу Ніколаєнку за особисту підтримку студентських міжнародних курсів, співробітникам деканату факультету захисту рослин, біотехнології та екології, міжнародному відділу та ректорату за допомогу в організації цьогорічного курсу.

Людмила Вагалюк, Володимир Іллєнко, Юлія Рибалко,
координатори Х міжнародного навчально-практичного курсу
«Радіоактивність та ядерна енергетика»
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook