Наша колега Світлана Білоус взяла участь у головній міжнародній науковій біотехнологічній події для лісівників з усього світу

9 липня 2019 року
     Населення планети збільшується, люди використовують все більше і більше продуктів з деревини і велику кількість інших екосистемних послуг. Збереження ж біосфери потребує збереження природних лісів. У таких умовах лісове господарство має стати високотехнологічним і одним з ключових наукових інструментів є біотехнологія. Саме для розвитку лісових біотехнологій Міжнародна спілка лісових дослідницьких організацій (IUFRO – International Union of Forest Research Organizations) раз на два роки проводить Tree Biotechnology Meeting.

     Це головна міжнародна наукова біотехнологічна подія для лісівників з усього світу відбулася в США на базі Університету Північної Кароліни (м. Ролі). Організатори сформулювали основний лозунг цієї зустрічі «Ліси, технології і суспільство». Варто відразу відзначити, що місцем проведення наукової зустрічі США обрали невипадково, оскільки рівень наукових розробок і застосування біотехнологій, зокрема в сільському і лісовому господарстві, тут один з найвищих у світі.

     Учасниками зустрічі біотехнологів стали понад 200 вчених з різних країн світу, найбільші делегації представляли США, Китай, Швецію, Португалію та Німеччину. Завдяки грантовій підтримці U.S.-Ukraine Foundation (BioUkraine.org) а на форумі побувала і наша колега – доцент Світлана Білоус, яка представила наукові розробки кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції з біотехнологій розмноження деревних рослин, зокрема багатовікових дерев. Детально результати досліджень та можливих напрямів наукової співпраці були обговорені під час постерної сесії.

     Цьогорічна нарада лісових біотехнологів була приурочена проблемам вивчення структури, функцій та еволюції геному, аналізу великих масивів даних в деревній геноміці, розвитку трансгенних технологій, редагування геному та технологіям культури in vitro, адаптації деревних рослин в умовах змін клімату, розроблення біотехнологій для створення біоматеріалів та їх значення для біоекономіки. Окрема увага у науковій дискусії була присвячена сприйняттю в суспільстві розвитку і впровадженню біотехнологій в лісове господарство, оскільки трансгенні технології викликають резонансну реакцію в громадському середовищі і потребують роз’яснення науковців.

     Виклики, які постали перед лісовим і садово-парковим господарством у ХХІ столітті за стрімких змін клімату та збільшення частоти виникнення різноманітних порушень в лісових екосистема, не можливо вирішити без розвитку і впровадження сучасних біотехнологій для створення стійких насаджень та плантацій, а також збереження унікального генофонду. 

 

Олександра Лещенко,
керівник міжнародних програм ННІ лісового і садово-паркового господарства
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook