Землеустрій в час змін: Міжнародна конференція LANDac 2019

9 липня 2019 року
     Темою цьогорічної міжнародної конференції LANDac 2019, що відбулася 4-5 липня в нідерландському Утрехті, став землеустрій у перехідний період. Учасники з усього світу шукали відповідь на питання – як підтримати трансформації у землекористування, або вони принесли найбільше користі людству та природі?

     У центрі уваги форуму була довгострокова динаміка використання земельних та водних ресурсів, а також виробництва продуктів харчування. Як трансформується система землеустрою та чи здатна вона реагувати на мінливі соціально-економічні умови? Які нові концепції та інструменти дає розвиток освіти та суспільства знань? До особливих питань управління землями у глобальному вимірі, що обговорювалися на конференції, була гендерна рівність у доступі до земель, продовольча безпека та безпечність землекористування, інвестиції, запобігання земельним конфліктам і земельні відносини після військових конфліктів.

     В рамках конференції відбулась панельна дискусія «Зростаюча концентрація сільськогосподарських земель у Центральній та Східній Європі: причини, виклики, наслідки», учасником якої був завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктор економічних наук Андрій Мартин.

     Питання сільськогосподарського землекористування у постсоціалістичних країнах Європи набуває особливої гостроти, адже в них завершились або добігають до завершення земельні реформи, наслідком яких стала масштабна приватизація або перерозподіл сільськогосподарських земель. Проте в останні роки малі та середні господарства швидко втрачають свою життєздатність, особливо в країнах, що не є членами ЄС. Значні площі сільськогосподарських земель перебувають під контролем великих агрохолдингів та несільськогосподарських інвесторів. Ринок сільськогосподарських земель перетворюється на ринок корпоративних прав компаній, які контролюють землю, внаслідок чого традиційні методи регулювання ринкового обороту земель швидко втрачають свою неефективність. Існує значний інтерес до інвестування в придбання сільськогосподарських земель у «портфельних інвесторів», що призводить до різкого зростання цін і витіснення малих і середніх фермерів з ринку. Індустріалізація сільського господарства також призводить до подальшого зниження зайнятості у сільській місцевості та масової міграції до міст, особливо сільської молоді.

     У ході панельної дискусії, в якій взяли участь дослідники із Німеччини, України, Румунії, Нідерландів та Китаю, обговорювалися основні проблеми сільськогосподарського землекористування в країнах Центральної та Східної Європи, а також були розглянути можливі шляхи мінімізації негативних наслідків індустріалізації сільського господарства та надмірної концентрації сільськогосподарських земель як обмеженого ресурсу. Була відзначена важливість розробки методів визначення та вимірювання рівня концентрації сільськогосподарських земель, особливо в контексті непрямого контролю над землями через контроль за юридичними особами, які є їх номінальними власниками або користувачами.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook