Перспективні технології нового технологічного укладу аграрного виробництва – аспекти практичного навчання майбутніх інженерів-автоматників

5 липня 2019 року
    Сучасне аграрне виробництво повинне відповідати викликам сьогодення, коли забезпечення зростаючої потреби людства в продовольстві шляхом збільшення виробництва в умовах зміни клімату неможливе без упровадження нових технологічних підходів.

    Актуальним трендом сучасного рослинництва є «Цифрове землеробство», котре потребує залучення фахівців нової формації, які здатні ефективно розробляти та впроваджувати нові технологічні рішення. У повній мірі ці твердження відносяться до інженерів з автоматизації, оскільки аграрне виробництво пов’язане із складними біотехнічними об’єктами та потребує спеціалізованої підготовки, котру можливо отримати лише на відповідній навчальній базі. Одним з аспектів новітнього технологічного укладу в рослинництві є імплементація технологій «big data» (великі дані) у процеси керування врожаєм. Під концепцією «великих даних» розуміють не великі за обсягом масиви інформація, а інтеграцію різнорідних даних від різноманітних джерел та стратегії їх обробки. Одним із шарів «великих даних» є результати дистанційного зондування різноманітних об’єктів, у тому числі з космічних платформ, що є одним з наукових напрямів сучасної автоматизації.
    Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка має вдалий досвід наукової співпраці із науковцями Національного центру управління та випробувань космічних засобів розвитком якої стало практичне навчання студентів безпосередньо в центрі.

    Супутникові технології, окрім спектрального моніторингу стану наземних об'єктів, передбачають і промислові системи навігації, що є необхідною складовою системи Інтернету речей (IoT), які також активно впроваджуються інженерами з автоматизації. Точність позиціонування в кілька сантиметрів є базою для впровадження в аграрні практики робототехнічних систем.

   Ось і 03 липня 2019 р. науково-педагогічні працівники кафедри, а саме професор Валерій Коваль та доцент Олексій Опришко зі студентами 2 курсу спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» в рамках літньої навчально-технологічної практики ознайомились в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів із сучасними технологіями зондування Землі та методиками їх використання для потреб аграрного сектора, у тому числі й для вирішення вкрай важливих для України наукових проблем, а саме дистанційної оцінки станів рослинних насаджень, що є основою для високої врожайності.
    Сподіваємось, що студенти, отримавши найсучасніші знання, займуть відповідне місце на ринку праці і внесуть свій вклад в перехід аграрного виробництва на новий технологічний рівень.

 Опришко О.О.,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook