Лауреати нобелівської премії – вихідці з України

28 червня 2019 року

У наш час найважливіші наукові дослідження проводяться в університетах або науково-дослідних інститутах. Видатні досягнення в науці відзначаються найпрестижнішою науковою нагородою - Нобелівською премією з фізики, хімії, медицини та фізіології, літератури та премією миру. Премію з економічних наук на честь Альфреда Нобеля було засновано центральним банком Швеції в 1968 році. 908 лауреатів і 27 організацій отримали Нобелівську премію за період з 1901 по 2018 р., і жоден з них не був представником української науки. Проте щедра земля України дала світові цілу плеяду лауреатів Нобелівської премії, які розкрили свій творчий потенціал в інших країнах.

Видатний російський і французький мікробіолог, цитолог, ембріолог, імунолог, фізіолог, патологоанатом Ілля Ілліч Мечников, або Елі Мечников (1845 - 1916), який народився в с. Іванівка, неподалік від Харкова, в 1908 році разом з Полем Ерліхом отримав Нобелівську премію з медицини та фізіології за дослідження імунітету.
 

  

 

Відомий американський мікробіолог і біохімік Зельман Абрахам Ваксман (1888 – 1972), який народився в м. Нова Прилука (Вінницька область), в 1952 році нагороджений Нобелівською премією з медицини та фізіології за відкриття стрептоміцину, першого антибіотику, ефективного проти туберкульозу.

 

  
 

 Яскравий американський хімік, поет, драматург Роалд Гоффманн (1937), який народився в м. Золочів (Львівська область), в 1981 році разом з японським хіміком Кен’іті Фукуі отримав Нобелівську премію з хімії за розробку теорії протікання хімічних реакцій.

  

 

 

 

Видатний французький фізик Жорж Шарпак (Георгій Харпак) (1924 – 2010), народжений в Дубровиці (Рівненська область), в 1992 році став лауреатом Нобелівської премії з фізики за розвиток детекторів елементарних частинок, зокрема багатодротової пропорційної камери.

 

  

 

 

Видатний єврейський письменник Шмуель Йосеф Агнон (1888 – 1970), що народився в Бучачі (нині Тернопільська область), став лауреатом Нобелівської премії з літератури 1966 року.

 

 

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич (1948), народжена в м. Станіслав (нині Івано-Франківськ), отримала Нобелівську премію з літератури в 2015 році.

Наша країна ще не отримала визнання від Нобелівського комітету, однак багато лауреатів Нобелівської премії почали свою наукову кар’єру або деякий час працювали на території сьогоднішньої України. Це американський економіст, демограф, історик економіки Саймон Сміт Кузнець (Нобелівська премія з економіки, 1971), радянський фізик-теоретик Ігор Тамм(Нобелівська премія з фізики, 1958), радянський фізик-теоретик Лев Ландау (Нобелівська премія з фізики, 1962). Родове коріння аргентинського і британського вченого-імунолога Сезара Мільштейна (Нобелівська премія з медицини та фізіології, 1984), американського психіатра, нейробіолога, біохіміка Еріка Кендела (Нобелівська премія з медицини та фізіології, 2000), канадсько-американського імунолога і цитолога Ральфа Марвіна Стайнмана (Нобелівська премія з медицини та фізіології, 2011), американського хіміка-органіка Герберта Чарлза Брауна(Нобелівська премія з хімії, 1979), ізраїльського фізика і хіміка Дана Шехтмана (Нобелівська премія з хімії, 2011), американського фізика Мюррея Гелл-Мана (Нобелівська премія з фізики, 1969), американського фізика Девіда Джонатана Гросса (Нобелівська премія з фізики, 2004), французького фізика Сержа Ароша (Нобелівська премія з фізики, 2012), російського поета, письменника та перекладача Бориса Пастернака (Нобелівська премія з літератури, 1958) знаходиться і в Україні.

На жаль, відсутність належних умов для наукових досліджень, недостатнє фінансування науки, жалюгідні зарплати та пенсії, відсутність зацікавленості в нових дослідженнях і проектах з боку української влади та українського суспільства роблять українських вчених неконкурентоспроможними на світовому «науковому ринку», заважають розвитку сучасної науки в Україні, викликають відтік мізків у високорозвинені країни з кращими умовами життя і праці.

Сьогодні розвиток української науки, нерозривно пов’язаної з економічною, політичною, соціальною та культурною сферами суспільства, має стати пріоритетом для суспільства в цілому. Це не приватна справа, а одна з найактуальніших проблем, яку можна вирішити лише на державному рівні. І тоді майбутні українські лауреати Нобелівської премії зроблять свій внесок у світову наукову і мистецьку скарбницю і примножать духовну і матеріальну спадщину людства.

ВІТАЄМО НАШ РІДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ З 121-ою РІЧНИЦЕЮ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ І БАЖАЄМО ПОДАРУВАТИ НАШІЙ РІДНІЙ КРАЇНІ І ВСЬОМУ СВІТУ НОВИХ НОБЕЛІВСЬКИХ ЛАУРЕАТІВ!

Доцент кафедри філософії
Т. Данилова

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook