Гуманітарії прозвітували про стан виконання науково-дослідних робіт

25 червня 2019 року

19 червня 2019 року на засіданні наукової ради гуманітарно-педагогічного факультету відбулося обговорення результатів перевірки стану виконання науково-дослідних робіт, що фінансуються за рахунок державного бюджету, виконуються за договорами з окремими установами та ініціативних науково-дослідних тем.

Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук повідомив, що 2019 року на факультеті виконуються 3 науково-дослідні роботи, що їх фінансують за рахунок державного бюджету, та 9 ініціативних тем.

Керівники та виконавці НДР представили членам комісії та колегам наукові напрацювання, ознайомили з результатами роботи за перше півріччя 2019 р. та перспективами досліджень на наступний рік.

 

 

У членів комісії жваве обговорення викликали науково-дослідні роботи, що їх фінансують за рахунок державного бюджету, адже ці теми є міждисциплінарними. Зокрема, професорка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Надія Олексійченко поставила кілька професійних питань щодо реєстру власних назв садово-паркових об’єктів виконавцям міждисциплінарної теми, якою передбачено поєднання різних галузей наукових знань (зокрема, природничих та гуманітарних) до вивчення складних об’єктів, інтеграцію методик та методологічних процедур.

Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зауважив, що дедалі більшого значення в сучасній науці набуває саме міждисциплінарний підхід, який передбачає взаємодію різних галузей наукового знання, інтеграцію інформації, фактів, методів для дослідження складних проблем, створення умов для реалізації зв’язків між різними науками для отримання комплексних знань про об’єкти та явища.

Відзначено, що всі науково-дослідні роботи на гуманітарно-педагогічному факультеті виконуються на належному рівні відповідно до затверджених планів і робочих програм, кількісні показники виконання робіт відповідають запланованим, використання коштів здійснюється відповідно до затверджених кошторисів.

 

Голова комісії, начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх відзначила чітку позитивну динаміку в зростанні кількісних показників публікаційної активності виконавців усіх НДР, зокрема щодо публікацій у виданнях, які індексуються наукометричними базами даних Scopus та Web of Science.

Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко також акцентував увагу на важливості цього показника, відзначивши, що 2019 року гуманітарно-педагогічний факультет значно підвищив позиції щодо публікацій у виданнях Scopus та Web of Science у загальному рейтингу університету. Володимир Отченашко порадив керівникам тем ураховувати в дослідженнях актуальні тренди розвитку науки та освіти, як-от: Нова українська школа, інклюзивна освіта, гендерні аспекти освіти, соціально-економічні проблеми, пов’язані з реінтеграцією, філософські аспекти штучного інтелекту; звернути особливу увагу на міждисциплінарні проекти.

 

 

 

 

Старший науковий співробітник науково-організаційного відділу НДЧ Тетяна Синельник відзначила помітний прогрес за більшістю показників виконання робіт, зауважила, що публікаційна активність виконавців окремих тем навіть перевищує заплановані показники.

Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук подякував голові та членам комісії за роботу та увагу до факультету, зроблені пропозиції та рекомендації щодо поліпшення організації, виконання та підвищення ефективності досліджень. Керівникам і виконавцям науково-дослідних робіт Василь Шинкарук побажав не зупинятися на досягнутому та звернути увагу на практичне застосування отриманих результатів.


Олена Балалаєва,
секретар наукової ради гуманітарно-педагогічного факультету

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook