Перший курс навчання бакалаврів-міжнародників завершив краєзнавчу навчальну практику

24 червня 2019 року
 
Завершилась заліково-екзаменаційна сесія другого семестру навчання. Нібито, можна зрештою попрощатись та роз’їхатись на заслужений наполегливою студентською працею відпочинок в очікуванні близького подиху наступного курсу. Проте кафедра міжнародних відносин і суспільних наук приготувала першокурсникам спеціальності «Міжнародні відносини» цікавий й корисний сюрприз, а саме планову краєзнавчу навчально-ознайомчу практику як своєрідний практичний бонус до дисципліни «Вступ до спеціальності».
 
Нема чого й казати про нагальну необхідність майбутнім дипломатам, та й просто фахівцям з міжнародних відносин якомога досконаліше пізнавати все, що воно пов’язано із особливостями існування рідної країни, в тому числі й не в останню чергу її краєзнавчих небокраїв. Людина, на яку покладений обов’язок представляти та захищати інтереси своєї держави на міжнародній арені просто не має професійного та морального права не знати історію власної держави. Багато в чому саме на історичних аспектах будуються дипломатичні відносини між країнами, адже в залежності від того, як представити свою країну, як донести її могутність, її історичну значущість залежать подальші долі співпраці на міжнародній арені. 
 
 
Саме тому краєзнавча практика здатна дати той багаж знань, що їх кожен дипломат повинен нести з собою впродовж усієї служби та, власне, й самого життя. А, наприклад, музеї – це ті осередки, де збирають не тільки археологічні знахідки та цінні артефакти, це місця, де вибудовується логічний ланцюг подій, руху та розвитку держави, за допомогою яких справжній дипломат зможе гідно представити Батьківщину на світовій арені та підняти імідж держави на найвищий щабель світової системи міжнародних відносин. Тому саме цей вид практики дає можливість зрозуміти важливість вивчення та знання історичної спадщини для майбутніх дипломатів. На разі студенти вже матимуть уявлення про те як мають діяти та в якому руслі працювати у сфері міжнародних відносин і все це завдяки, зокрема, детальному дослідженню музейних експозицій та прослуховуванню лекцій з відомими науковцями-істориками та екскурсоводами.
 
 
До того ж така навчально-ознайомча практика є чудовим експериментальним майданчиком, на якому талановита молодь може познайомитися із специфікою роботи у різних установах та відчути себе професіоналами обраного фаху.
 
На організаційно-настановчій сесії практикантів було ознайомлено з наскрізним планом, її цілями й завданнями, правилами поведінки на об’єктах тощо. Кожному з них надані індивідуальні навчально-практичні завдання, роздано щоденники практики, досконало пояснено правила їх заповнення та складання звітів по підсумках роботи. Крім того, було проведено інструктаж з охорони праці та безпеки життєдіяльності на робочих місцях з письмовим оформленням у спеціальному часописі кафедри та деканату.
 
 
 
Перший день розпочався роботою на затвердженій базі практики – Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору», де практиканти після ще одного детального інструктажу з правил безпеки життя й охорони праці ознайомились з історією, метою та завданнями його створення, меморіальною та центральною його частинами, Залом пам’яті й повною експозицією Меморіалу, деякими особливостями роботи музею, а передусім міжнародною складовою його діяльності.
 
 
Наступні дні було присвячено відвідуванню суміжних баз практики. І першою стала зустріч з представниками «Парку Київська Русь», – проект, що він є погоджений з Національною академією наук України, – має на меті поширення серед країн світу та світового людства знань та уявлень про значення, роль і вплив Стародавнього Києва, Київської Русі, України та всієї Східної Європи на формування і розвиток цивілізації в минулому, сьогоденні і майбутньому.
 
 
 
Президент «Парку Київська Русь», канд. іст. наук В.В. Янченко та директор департаменту розвитку Н.П. Коваль наочно, у слайдовому фотопоказі та режимі документальної стрічки представили слухачам краєвиди історико-краєзнавчої справи. Відзначимо, що В.В. Янченко у своєму виступі влучно пов’язав історію із нагальними завданнями сьогодення щодо популяризації походження української державності в контексті перспектив присутності України у глобальному міжнародному просторі.
 
 
Далі відбулось знайомство з Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а саме – організацією навчально-виховного процесу, роботою провідних кафедр інституту, зокрема титульної для всіх, хто навчається бути у майбутньому міжнародником-дипломатом, – кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики на чолі з її завідувачем – доктором історичних наук, професором Манжолою В.А.
 
 
 
 
Бакалаври із неабиякою зацікавленістю ознайомились з експозицією Музею історії зовнішньої політики України та підготовки дипломатичних кадрів Інституту міжнародних відносин.
 
 
Заключним акордом стало відвідування Міністерства закордонних справ України, а саме Відділу державного архіву МЗС України, де завдяки зустрічі із в.о. начальника Відділу Дегтерьовою Л.О., другим секретарем ВДА Ковтун С.О. майбутні фахівці, зокрема, мали чудову можливість ознайомитись з інформацією про структуру Міністерства закордонних справ, особливостями, завданнями й основними напрямами роботи такого важливого його структурного підрозділу, як Відділ державного архіву. 
 
 
Надзвичайно важливим та фахово корисним стало довгоочікуване детальне знайомство із, без перебільшення, скарбами музею історії дипломатичної служби України, що він відкрив свої двері відвідувачам у переддень професійного свята української дипломатії до її сторічного ювілею, адже саме 22 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці було утворено Секретарство міжнародних справ. Цій сторінці історії та її визначним особистостям на ниві дипломатії присвячено кілька стендів із старими фотокартками і документами. 
 
 
Із неабиякою зацікавленістю, професійним потягом слухали міжнародники презентацію експонатів музею, що її для нас провів із надзвичайним знанням матеріалу, професійним поглядом на події минулого та сьогодення української зовнішньої політики, із сердечним сприйняттям та ставленням до наукової професійної молоді радник Відділу державного архіву Ясинський Леонід Петрович. 
 
 
Історія української зовнішньополітичної служби вимагає якнайскорішої популяризації, насамперед серед нас самих, адже нерідко ми, знаючи до певної міри історію та традиції зарубіжних дипломатичних шкіл, не маємо достатньо повного уявлення щодо власних «університетів», що їх на своєму шляху долала наша рідна вітчизняна дипломатія. Такі слова, заклик «крихта по крихті відродити дипломатичне минуле України» виголосив свого часу міністр закордонних справ нашої Держави Анатолій Максимович Зленко на церемонії відкриття Музею історії української дипломатичної служби.
 
 
Практиканти завершили огляд, сповнені новими знаннями, почуттям приналежності до великої справи служіння своєму народові на ниві міжнародних відносин й зовнішньої політики, професійними враженнями від побаченого й почутого, з надією та сподіваннями ще не одного разу повернутись до Музею, що він міститься поки що в одній з кімнат будинку на Михайлівській площі, коли його буде остаточно сформовано й наповнено величезною кількістю експонатів, що вони поки що чекають своєї черги бути презентованими широкому професійному й громадському загалу.
 
 
Отже, відвідавши музеї, заклади та установи, бакалаври-практиканти мали змогу докладно проаналізувати значення та роль найважливіших архівів й музеїв, експонати, експозиції та історичні події. Краєзнавча практика дала можливість критично оцінити історичне минуле, провести аналогії із сьогоденням та зробити власні прогностичні оцінки на майбутнє, і, що є надзвичайно важливим, все це в контексті завдань, що вони стоять перед майбутніми міжнародниками, дипломатами своєї країни.
 
 
Отримані знання та практичні навички знайшли своє, так би мовити, відбиття у заліковій студентській відомості на той час ще першокурсників. А вона продемонструвала цілком непогані результати практичної підготовки: у відомості й залікових книжках тільки високі позитивні оцінки, причому абсолютна більшість з них відмінні.
 
 
Що ж, маємо з приємністю констатувати: річне планове навчальне навантаження бакалаврами-міжнародниками повністю виконано, причому здебільшого з високими та прийнятними результатами, що своєрідним заключним акордом підтвердила й «краєзнавча сесія». Тепер короткий відпочинок й наступний крок: оволодіння програмою підготовки вже другого курсу. 
 
 
Гарного відпочинку студентам, гараздів й творчого натхнення нашим викладачам! 
 
 
 
Сергій Асатуров,
доцент кафедри міжнародних відносин та суспільних наук
Катерина Солодка,
студентка 1 групи спеціальності «Міжнародні відносини»
Артур Бруслік,
студент 2 групи спеціальності «Міжнародні відносини» 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook