Що займає проміжне положення між рослинами і тваринами в ієрархії органічного світу?

19 червня 2019 року
СОК "Салют", с.м.т. Кирилівка, Запорізька обл.

 

 

 

 

        Гриби настільки дивні й різноманітні, що ми не можемо не поділитися з читачами найдивовижнішими фактами, вражаючими навіть всезнаючих скептиків.

Представляємо вам декілька цікавих фактів про гриби.

 

Факт № 1: всі гриби ще не порахували

Вчені вважають гриби найрізноманітнішими живими істотами на нашій планеті. Їх так багато, що на кожен вид рослин припадає 6 видів грибів, при приблизному підрахунку виходить, що грибів близько 2 мільйонів видів. Вивчено при цьому лише 100 тисяч, а класифіковано і того менше.

Факт № 2: у грибів є царство

Тривалі суперечки про те, що таке гриби: рослини або тварини, закінчилися в 1960 році, коли вони були виділені в окреме царство грибів. За вмістом білків гриби ближче до тварин, а за складом вуглеводів і мінералів - до рослин.

Факт № 3: велика частина гриба нам не видно

Тілом гриба є міцелій, розташований в землі. Він може сягати на величезні відстані. А безпосередньо гриб - це плід, призначений для реалізації програми розмноження.

Факт № 4: гриби старша за динозаврів

Доведений той факт, що гриби існували 400 мільйонів років тому, тобто, задовго до появи динозаврів. Вони є одними з найдавніших мешканців планети, поряд з папоротями. Але якщо гігантські папороті, що збереглися з того ж періоду, значно подрібнювали, то гриби, пристосовуючись, видозмінювалися і, схоже, всі ці види існують і зараз.

Факт № 5: гриби дуже живучі

Якби гриби були менш живучі, вони б не зберегли свого різноманіття. Наскільки вони живучі може уявити кожен, хто хоч раз хворів грибковою інфекцією або боровся з грибковим ураженням стін. Вивести грибок вкрай складно. Ще б! Гриби виживають на висоті 30 тисяч метрів над землею, витримують високу опромінення (в центрі Чорнобильської аварії гриби вижили) і тиск в 8 атмосфер. Вони можуть жити навіть на поверхні сірчаної кислоти!

Про ці та інші властивості грибів, їх лікувальні властивості були наукові виступи і дискусії на виставці-конференції«СУЧАСНЕ ГРИБІВНИЦТВО 2019», яка відбулась 30-31 травня 2019 року в СОК "Салют", с.м.т. Кирилівка, Запорізька обл. за підтримки Інформаційно-консультаційного центру «Агро-Таврія» та Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва. Програмою конференції передбачені були виступи за наступною тематикою:

У контексті стандартизації, безпечності та якості продукції грибівництва з науковими доповідями виступили доценти кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції НУБіП України Юлія Слива та Наталія Сілонова. Зацікавивши, як виробників даного продукту так і науковців з інших вишів прийняли участь у дискусії та обговоренні можливостей грибівництва в Україні.

«Ми всі знаємо, що гриби займають особливе - проміжне положення між рослинами і тваринами в ієрархії органічного світу. Тому виростити якісний гриб можна тільки в певних мікрокліматичних умовах, які вимагають постійного контролю і зміни відповідно до фази розвитку грибів. Як організувати сертифікацію виробництва, як зробити його ефективним, на жаль, не можна навчиться за підручниками. Їх просто немає. Але унікальна можливість була надана досвідченими фахівцями доцентами кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукціїЮлією Сливою та Наталією Сілоновою. Можливо, їм не вдалось розкрити всі таємниці сертифікації, стандартизації та безпечності даної продукції, але вони дали відповідь на більшість запитань учасників конференції.

Другий день конференції був присвячений екзотичним грибам, які мають неабиякі лікувальні властивості, новий та дуже перспективний напрямок для вітчизняного грибівництва.

Особливу увагу хочеться приділити теплому прийому та чудовій атмосфері заходу, де поєдналися наукові здобутки та практика промислового вирощування грибів, а учасники безперервно  дискутували та обмінювалися досвідом, що допомагало осягнути актуальну інформацію, ознайомитися із прогресивним досвідом, врахувати практичні поради експертів, вибудувати нову стратегію та вивести власне виробництво на принципово новий якісний рівень.

На закінчення конференції Віталій Севасьянович, Директор ТОВ НВП «Грибний лікар» та Ірина Бандурастарший викладач кафедри «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи» Таврійського Державного агротехнологічного університету провели цікаву екскурсію на підприємстві з виробництва грибів, поділившись секретами технології вирощування та контролю якості готової продукції.

  

Дякуємо за запрошення організаторам та будемо розвивати подальшу співпрацю!

Наталія Сілонова

доцент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook