У ЦІ ДНІ 1667 РОКУ ВПЕРШЕ БУЛО ПРОВЕДЕНЕ ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ

19 червня 2019 року

Людство було переконане в чудодійній силі крові з найдавніших часів. Ще Гомер описав шість пригода Одіссея, який, намагаючись повернути померлому пророку Тірессію свідомість і дар мови, дав його тіні випити крові жертовних тварин. Гіппократ був переконаний в ефективності лікування душевнохворих за допомогою крові здорових людей. У творах Плінія і Цельса зустрічаються історії про те, що люди похилого віку з метою омолодження брали кров вмираючих гладіаторів. Відомий випадок, коли одряхлілий папа Інокентій VIII марно намагався повернути собі силу і молодість, вживши напій, приготований з крові трьох десятирічних хлопчиків. Кров вживали з лікувальною метою під час воєн. Наприклад, за єгипетськими військами завжди слідували стада баранів, кров'ю яких лікували поранених. Давньогрецький цар Костянтин, який страждав на проказу, використовував кров для прийняття лікувальних ванн. Довгі століття вважалося, що випита кров здатна замінити людині ту, що він втратив в результаті поранення або хвороби.
Система кровообігу в людському тілі була описана в опублікованому «Анатомічному дослідженні про рух серця і крові у тварин» в 1628 році англійським вченим Вільямом Гарвеєм, який відкрив закони кровообігу і вивів основні принципи руху крові в організмі. Його наукові висновки через деякий час дозволили приступити до розробки методики переливання крові.

15 червня 1667 року професор математики, філософії та медицини Сорбонни Жан-Батист Дені перелив 16-річному юнакові, котрий страждав лихоманкою, 9 унцій (близько 250 см3) крові ягняти, після чого хворий швидко одужав.

Цей факт по праву вважається унікальним, оскільки про існуючі групи людської крові дізналися лише 250 років потому. Наступні спроби повторити успіх Дені нерідко призводили до трагічних наслідків і переливання крові у Франції було заборонено. Справжнім проривом у практиці переливання крові стали експерименти британського акушера Джеймса Бланделла, який в 1818 році врятував життя однієї зі своїх пацієнток, переливши їй кров її чоловіка.

Протягом 19 століття цей досвід використовувався іншими лікарями, однак, незважаючи на явний прогрес, відсоток невдалих переливань залишався дуже високим, і ця процедура вважалася вкрай ризикованою. У 1900 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив перші три групи крові, а незабаром до списку була додана і четверта - AB. Ці відкриття дали потужний поштовх дослідженням в галузі вивчення перехресної сумісності крові. У 1907 р. у Нью-Йорку було зроблено перше переливання крові хворому від здорової людини, з попередньою перевіркою їхньої крові на сумісність. Лікар Рубен Оттенберг, який здійснював цю процедуру, з часом звернув увагу на універсальну придатність крові I групи.

Джерела: 1, 2

Підготував проф. Віктор Трокоз

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook