Вітаємо призерів IV щорічного регіонального наукового симпозіуму в рамках концепції «Єдине здоров’я»

28 травня 2019 року

В Україні проведення щорічного регіонального наукового симпозіуму в рамках Програми залучення до спільної біологічної діяльності (ПЗСБД), що реалізується Агентством зменшення загрози Міністерства Оборони Сполучених Штатів Америки (АЗЗ МО США), вже стало невід’ємною традицією.
Цього року IV щорічний регіональний науковий симпозіум проходив з 20 по 24 травня 2019 р. в Українському домі (вул. Хрещатик, 2, Київ) і об’єднав понад 450 учасників – науковців та спеціалістів різних країн з таких галузей, як інфекційні хвороби, ветеринарна медицина, екологія, імунологія, токсикологія, вірусологія, лабораторна діагностика, мікробіологія, медична генетика, управління в системі охорони здоров’я та розробка регуляторної бази.
Головним завданням Програми з написання наукових робіт (ПННР), започаткованої ще у 2016 р., є підтримка концепції «Єдиного здоров’я» і зменшення ризику захворюваності в Україні шляхом поширення результатів наукової роботи, що здійснюється між лабораторіями, які беруть участь у Програмі залучення до спільної біологічної діяльності.
Фахівці із різних галузей мали змогу представити результати своїх досліджень та отримати поради від експертів щодо напрямків подальшої роботи та впровадження результатів.

Вважаємо, що такий захід є надзвичайно важливою подією у науковій спільноті України оскільки дає можливість спілкування та обміну досвідом між представниками різних установ та країн, що формує різнобічний підхід до вирішення спільних проблем.
Симпозіум розпочався урочистим пленарним засіданням і представленням 12 міжнародних експертів: Стівен Хігз (США), Наталія Катеринчук (Молдова), Луїс ДаСільва (США), Карен Сейлорс (США), Артем Роговський (США), Марко де Нарді (Швейцарія), Ґрегорі Ґлас (США), Сергій Михаловський (Великобританія), Войцех Іваняк (Польща), Олег Лущак (Україна), Ізабель Лехнер (Швейцарія) та Фалгуні Парех (США).

На симпозіумі були представлені надзвичайно актуальні доповіді, у тому числі і наших молодих вчених кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи факультету ветеринарної медицини (завідувач – Віталій Недосєков), які успішно презентували свої здобутки у формі усної доповіді та інфографіки під час постерної сесії.

Головним завданням експертів протягом чотирьох конкурсних днів було проаналізувати й оцінити результати та наукову цінність досліджень, представлених як серед усних так і серед постерних сесій, а також відібрати найкращі роботи для підготовки публікації у журналах, що входять до міжнародних баз даних (Scopus, WoS).
Надзвичайно вразила комісію усна доповідь нашої колеги, аспірантки другого року очної форми навчання Маковської Ірини (науковий керівник – Віталій Недосєков) на тему «Короткий ГІС-аналіз поширення сказу в Україні у 2012-2018 роках», яка за підсумками конкурсу отримала І місце за найкращу доповідь, представлену молодими науковцями. Експерти високо оцінили рівень виконання її роботи та актуальність даної теми не лише для України, а й для всієї Європи.


Ірина продемонструвала високий професіоналізм, вільне володіння матеріалом та гідно відстояла результати своїх досліджень, як перед міжнародними експертами, так і в дискусії з представниками національних наукових інституцій. 

В постерній сесії Ірина Маковська також максимально плідно презентувала свої роботи по ГІС аналізу та проблематиці сказу серед собак, що значно зацікавило спеціаліста в галузі ГІС Грегора Гласа та експерта зі сказу, Марко де Нарді, в результаті чого, дослідження по двох темах були відібрані експертами для подальшої публікації.

Жваву дискусію викликала постерна доповідь Юстинюк Валерії на тему «Аналіз ризиків як елемент навчальної дисципліни «Загальна епізоотологія». Експерти Марко де Нарді, Елізабет Лехнер, Луїс ДаСільва та Артем Роговський наголосили на актуальності питання вдосконалення ветеринарної освіти в Україні та адоптації Європейських підходів до складання навчальних програм для студентів ветеринарних факультетів. Дана робота була також відібрана для подальшого опрацювання та підготовки наукової статті.
Крім цього, з постерною доповіддю на тему «Основні збудники сальмонельозів людини у західному регіоні України» виступила докторант кафедри Оксана Бойко, чия робота також була оцінена експертами, як масштабне та цінне дослідження. Особливу увагу на ці дослідження звернув експерт із США, Луїс ДаСільва.

Особливу зацікавленість у експертів викликала постерна доповідь Олександри Кеппл на тему «Імуносенсорні методи для детекції бактеріальних патогенів, шкідливих для здоров'я населення». Сергій Михаловський (Великобританія) відмітив перспективність подальших досліджень у даному напрямку та наголосив на необхідності розробки та впровадження альтернативних методів діагностики інфекційних хвороб.


Щиро вітаємо наших колег з кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи ветеринарного факультету НУБіП та бажаємо творчої наснаги, плідної роботи та підкорень нових наукових вершин!

Олександр Мартинюк

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook