Вшановуючи пам’ять Симона Петлюри

10 травня 2019, 9:15
 
До найбільш знакових мега-постатей української історії належить Симон Петлюра, який є незаперечним національним героєм, який консолідує та ідентифікує націю. З метою висвітлити та проаналізувати політичну діяльність С. Петлюри у час національно-визвольних змагань 1917–1921 рр., з’ясування її значущості для процесів українського державотворення; визначення ролі С. Петлюри у здійсненні державотворчих процесів в Україні в період Директорії УНР; окреслення внеску С. Петлюри у творення української армії як державотворчої сили; дослідження спадщини С. Петлюри в контексті здійснення процесів політичної самоорганізації сучасного українського соціуму кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук на базі гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України 8 травня 2019 р. було проведено Науково-практичних семінар «Симон Петлюра: політичний портрет (присвячений до 140-річниці від дня народження)», до участі в якому були запрошені науковці, аспіранти, вчителі шкіл, працівники закладів освіти, наукових інституцій, студенти та учні.
 
 
Науково-практичних семінар відбувся в теплій дружній атмосфері, цікавій та жвавій полеміці. Присутнім було запропоновано перегляд відеосюжетів: «Хто такий Симон Петлюра» та «Поборники незалежності України. Полтавщина. Симон Петлюра».
 
 
 
Постать С. Петлюри є ідейним водорозділом сучасного українського суспільства, яке, не зважаючи на майже два десятиліття існування суверенної Української держави, залишається поділеним на два табори в сприйнятті українського минулого та у вибудовуванні перспективи майбутнього. Один із цих таборів є національним, українським, інший – пострадянським, для якого характерне гостре несприйняття українського національного дискурсу.
 
 
 
 
С. Петлюра є уособленням не лише української національно-визвольної боротьби, але й антирадянськості. Був послідовним борцем з більшовицьким режимом, підступно знищений ним. Після обрання Президентом України Віктора Ющенка ставлення, принаймні президентської гілки влади, до минулого України кардинально змінилось. В державі почала формуватись нова політика історичної пам’яті.
 
Уперше за часи незалежності 21 січня 2019 р. в Києві відкрили меморіальний барельєф Голові Директорії Української Народної Республіки, Головному Отаману Військ і Флоту УНР Симону Петлюрі.
 
 
Відкриття пам’ятного барельєфу Симону Петлюрі на вулиці його імені – ще один важливий крок на шляху увічнення одного з чільних діячів Української революції 1917–1921 рр. Але не достатній. У рамках відзначення столітнього ювілею революції в столиці України має постати пам’ятник Головному Отаману та Голові Директорії УНР Симону Петлюрі.
 
 
Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook