Результати роботи Заліщицького агарного коледжу, НДІ техніки і технологій і публікаційна активність у міжнародних наукометричних базах – у центрі уваги вченої ради

24 квітня 2019 року
м. Київ НУБіП України

 

 

    24 квітня відбулося засідання вченої ради університету. Перед початком розгляду питань порядку денного в.о. ректора Станіслав Ніколаєнко вручив нагороди студентам, які відзначилися у Всеукраїнських студентських олімпіадах і конкурсах наукових робіт.

     Про підсумки діяльності за квітень та поточні завдання університету говорив в.о. ректора Станіслав Ніколаєнко. Місяць був непростий для всієї держави: країна обирала президента. В університеті вибори пройшли демократично і жодної скарги не надійшло. Сподіваємося, новообраний глава держави приділятиме належну увагу освіті і науці.

     31 травня відбудеться традиційне святкування Дня університету. Завдання: використовуємо всі можливості для популяризації НУБіП, поширення наших ідей, зміцнення бази. Як ректор я представляв університет на парламентських слуханнях, де йшлося про надання вишам більшої автономії.
     Підготований звіт про роботу за 2018 рік у розрізі відповідності НУБіП статусу дослідницького. Пройшли зустрічі з 1600 випускниками бакалаврату (причому не тільки нашого вишу) щодо продовження навчання у магістратурі. Успішною була і всеукраїнська університетська олімпіада для школярів.
     Студентство гідно представило наш виш на різноманітних Всеукраїнських студентських олімпіадах і конкурсах наукових робіт: 30 призерів, в т.ч. 6 переможців. Активною лишається громадське життя молоді: відбулися дебати, День донора, стартувала «Голосіївська весна» і т.д. Крім того, 17 квітня пройшли дострокові вибори голови Студентської організації НУБіП, яким обрали Олександра Павелка.
     Науковці підготували 9 дисертацій, стартував Студентський фестиваль науки. Відновлюємо зв’язки з Великою Британією. Значно збільшили число програм у межах програми Еразмус+.
     В університеті продовжуються ремонтні роботи, особлива увага зараз приділяється гуртожитку №4. У СОТ «Академічний» плануємо збудувати до 10 будиночків для відпочинку.
     НДГ цілковито зайняті весняними польовими роботами, у яких чітко дотримуються технологій. Значно оновлюється поголів’я ВРХ. У господарствах постійно проходять практичну підготовки студенти.

     Наукова доповідь «Українські сорти – основа вітчизняного садівництва» професора кафедри садівництва Тетяни Кондратенко стосувалася динамічного розвитку садівництва у країні, в т.ч. за рахунок нових сортів і запровадження нових технологій. Причому, за статистикою популярність і затребуваність продукції на 50 і навіть більше відсотків зумовлена саме сортом. І сорти української селекції, найбільш популярні з яких проаналізувала доповідач, дуже затребувані. Зраз у розсадниках 80% займають саме вітчизняні сорти і їхня частка продовжує рости.

     Чим живе кафедра сьогодні – таким було запитання ректора.
Відповідь: Володимир Нежинський активно займається селекційною роботою, на нашій базі закладено 42 нові сорти яблунь, крім них – ще вишня, черешня. І наші студенти можуть працювати з цим фондом.
     На ще одне питання очільника університету, чому не ведеться садівництво у НДГ?
Відповідь була такою: ми вже розробляти проект саду для НДГ «Ворзель», старалися відновити сади у «Великоснітинському». Тут слід пам’ятати, що закладка саду – то дуже дорога справа.

     Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида цікавився вирощуванням горіха, а завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин Олег Мельник поцікавився, чи можна виростити сорт, на якому значилося б НУБіПВідповідь – все можливо.

     Аналіз стану навчально-виховної діяльності та перспектив розвитку ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж» представив його директор Володимир Глова. На сьогодні у коледжі навчається 558 студентів. Звісно, це не достатньо. Тому приділяємо увагу здобувачам робітничих професій – сьогодні їх 179. Атестовано сім таких професій. Приділяється увага профорієнтаційній роботі: провели чотири Дні відкритих дверей, конференцію для шкіл регіону, співпрацюємо зі ЗМІ.

     Щодо кадрового забезпечення, тут викликає занепокоєння віковий ценз: викладачів віком до 60 років тільки 22,5%. Якщо говорити про навчання, то студенти мають можливість проходити якісну практичну підготовку. Тобто вже є позитивні зрушення у базах практичних занять. На гарному рівні виховна робота.
     Серед проблем: співпраця з Держказначейством і фінансуванням.

     Станіслав Ніколаєнко поцікавився прогнозом набору абітурієнтів у 2019 році.
     Прогнози непогані: майже 180 чоловік на вступі при держзамовленні 110.

     Співвідповідач начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько відзначив вигідне розташування коледжу, яке дозволяє залучати студентів аж з трьох областей. Можливо, слід переглянути перелік спеціальностей у відповідності до потреб ринку праці, зокрема готувати фахівців з туризму.

     Ще один співвідповідач Оксана Тонха відзначила майже 20-річну співпрацю і те, що у коледжі є всі умови для якісного проведення лабораторних занять, працює демонстраційне поле і доцільно було б створити міжкафедральну навчальну лабораторію.
     Очільник вишу, з урахуванням всіх зауважень, запропонував схвалити звіт. Вчена рада підтримала це рішення.

     Діяльність НДІ техніки та технологій з виконання заходів Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020» була у центрі уваги директора НДІ техніки та технологій Івана Роговського. НДІ здійснює дослідження за 5 науковими темами (на жаль, до них залучені тільки 4 кафедри), серед позитивів – збільшення грошових надходжень на 30%. Уже в 2019 році - 12 публікацій у міжнародних науковометричних базах, на сім пунктів зріс індекс Гірша науковців. Вчені співпрацюють з потужними світовими компаніями, такими як New Holland, CLAAS.

     Активно працюють зі студентськими науковими гуртками, а їх функціонує 24, минулого року на Всеукраїнських студентських олімпіадах і конкурсах здобули 8 перших місць. Визнання роботи – стипендія Кабміну, яку присуджено Людмилі Тітовій і Державна премія у галузі науки і техніки, яку отримав Володимир Булгаков.

     Серед завдань: впровадження вітчизняного комбайну «Сампо Україна 3000», все, що стосується біопалива, технологія транспортування зерна, застосування металевих наночасток та інше.

     Складностями у роботі інституту поцікавився Станіслав Ніколаєнко.
Відповідь: формування робочих груп.

 

     Співдоповідач начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко спинився на найважливішому факторі – обсягові фінансування наукових досліджень, який ННІ зараз має середній по університету. Негативна тенденція по механіко-технологічному факультету: теми завершилися, а нові не відкриті. І залучення коштів до спеціального фонду, яке потребує активації.
     Вчена рада схвалила діяльність НДІ техніки і технологій.

     Про стан та завдання подальшого підвищення публікаційної активності науково-педагогічних працівників НУБіП України у виданнях міжнародних наукометричних баз доповів Володимир Отченашко. Він спинився коротко на обмежуючих факторах та докладно – на діях, спрямованих на підвищення публікаційної активності. Зокрема, безкоштовний доступ вчених НУБіП до великих наукометричних баз. Це дало результати: тільки у SCOPUS активність зросла в чотири рази. Викликає питання тільки рівнонапруженість цієї роботи. Та нагадав, що публікаційна активність напряму впливає на формування державного замовлення у магістратуру.

     Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради, які представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша і були опубліковані на офіційному сайті університету та схвалила до друку наукову та навчально-методичну літературу.

     За результатами таємного голосування про обрання за конкурсом на заміщення посад вчена рада затвердила директора Ірпінського економічного коледжу Наталію Ільченко, завідувачів кафедр Інну Грабовську (англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей), Віталія Шмаргуна (психології), Євгенія Бакуліна (будівництва), Андрія Новицького (надійності техніки), Сергія Пилипаку (нарисної геометрій, комп’ютерної графіки та дизайну), Володимира Духницького (фармакології та токсикології), Валерія Лахно (комп’ютерних систем і мереж), ІннуЛазаришину (статистики та економічного аналізу), Андрія Мартина (землевпорядного проектування), Івана Федосія (овочівництва і закритого грунту).

Ірина Білоус
Репост: https://nubip.edu.ua/node/60138 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook