МОП: 100-річчя боротьби за соціальну справедливість та гідну працю

16 квітня 2019, 14:45

Україна є членом Міжнародної організації праці (МОП) з 1954 року, і в часи незалежності також не стоїть осторонь світових процесіву боротьбі за гідну працю.

Наразі в Україні триває Програма гідної праці МОП для України на 2016–2019 роки. Ця Програма, включно з її пріоритетами йрезультатами, погоджена за підсумками масштабного процесу тристоронніх консультацій з партнерами МОП в Україні.

Досягнення визначених стратегічних пріоритетів і результатів заплановане на період 2016–2019 рр. шляхом реалізації спільних дій української влади та соціальних партнерів, з одного боку, та МОП — з іншого. У Програмі враховано заходи з планування розвитку, що здійснюються у країні, та міжнародні програми дій, зокрема, Рамкова програма партнерства Уряду Україниз ООН на 2012–2016 роки, Стратегія подолання бідності та Стратегія сталого розвитку «Україна-2020». З боку МОП ця робота виконується через проекти технічного співробітництва, дорадчі місії, семінари з поширення інформації та заходи з розбудови спроможності. Перевірка виконання Програми гідної праці здійснюється на регулярній основі із застосуванням партнерами інтерактивних методів. Процес моніторингу передбачає проведення місій експертів МОП та підготовку ними внутрішніх звітів.

У 2019 році виповнюється 100 років із часу заснування Міжнародної організації праці. Після руйнівної світової війни у 1919 році уряди країн, роботодавці і працівники об’єдналися на основі ідеї соціальної справедливості для утворення МОП, «беручи до уваги, що існують умови праці, що тягнуть за собою несправедливість, потребу та злидні для великої кількості людей, що породжують таке невдоволення, яке наражає на небезпеку мир і злагоду в усьому світі; і беручи до уваги нагальну потребу поліпшення цих умов», як мовиться у преамбулі до Статуту МОП 1919 року.

Сьогодні, як і тоді, міцний мир і стабільність залежать від соціальної справедливості. Тому на ознаменування своєї столітньої річниці МОП оголосила про початок глобальної кампанії під назвою «МОП звертається до людей» (далі — кампанія), яка покликана продемонструвати актуальність принципів і цілей установчого мандата Організації для вирішення проблем сьогоднішнього дня, а також їх важливу роль у справі побудови більш справедливого майбутнього для всіх.

Кампанія ведеться за 25 тематичними напрямами, які мають безпосередній стосунок до повсякденного життя людей, починаючи з гендерної рівності та молодіжної зайнятості і закінчуючи зміною клімату і проблемами впровадження на виробництві штучного інтелекту. Всі ці напрями охоплюють під різними кутами проблеми гідної праці. Проте ми пам’я таємо, що гідна праця — це перш за все безпечна праця. Наголошуючи на цьому,
один з напрямів МОП присвячено безпосередньо сфери безпеки праці та здоров’я.

З матеріалами, що стосуються напрямів діяльності МОП, можна ознайомитись на новому інтерактивному сайті, який надає мультимедійні можливості для вивчення минулого, сьогодення і майбутнього МОП.

З нагоди Всесвітнього дня безпеки праці та здоров’я цього року 28 квітня аналізуватиметься 100-річна робота з поліпшення професійної безпеки та здоров’я. Фахівці МОП, натхненні столітньою річницею та дискусіями про майбутнє, обрали темою Всесвітнього дня — «Безпека і здоров’я та майбутнє праці / Safety and health and the future of work». Окрім підбиття підсумків, розглядатимуться можливості для продовження цих зусиль шляхом таких значних змін, як технологія, демографія, організація праці та зміна клімату.

28 квітня 2019 року стане лише початком всесвітніх подій та заходів, що триватимуть протягом усього року, навколо теми безпеки та здоров’я і майбутнього праці.

МОП розпочне глобальний звіт з цього приводу, поділившись історією про 100-річний досвід збереження життя і пропагування безпечного та здорового робочого середовища. Очікується, що доповідь охопить еволюцію безпеки та охорони здоров’я ще до початку роботи МОП до 1919 року, пройшовши через основні поворотні моменти, які вплинули на цю сферу, а також на те, як МОП сприяє підвищенню безпеки та здоров’я на роботі.

Головна сторінка сайту https://www.ilo.org/100/en/

Агітаційні картки МОП присвячені тематичному напряму із забезпечення безпеки праці та здоров’я

Описание: Описание: 16_1920x1080_Health&Safety_Motiv_3.jpg

Повна версія статті — журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №4, 2019.

Автори:

  • Наталія Данько, директор ТОВ «Кволіті Юкрейн», провідний аудитор Quality Austria з OHSAS 18001, ISO 9001, ISO 13485, ISO 14001, ISO 22000, ISO 45001, ISO 50001, тренер Quality Austria
  • Костянтин Теличко, доцент, кандидат технічних наук

 

доц. М. Мотрич

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook