Екологічний туризм студентів-екологів: еко-тур до Карпат «У Полоні гір»

21 квітня 2019 року
     Активний туризм та відпочинок в околицях природної місцевості України є запорукою чудового настрою та здорового способу життя, який формує патріотичне ставлення до природи своєї батьківщини та формує творчий й інтелектуальний потенціал всебічно розвинутої креативної особистості.

     З метою забезпечення у студентів-екологів розвитку високої культури міжособистісних взаємин, формування екологічного світогляду та загальнолюдської культури, а також створення сприятливих умов для формування особистості студента як громадянина-патріота, громадянина-фахівця-еколога, в околицях Івано-Франківської області Верховинського району був організований спортивний Еко-тур під назвою «У полоні Гір». В турі прийняли участь студенти освітнього ступеня «Магістр» зі спеціальності «Екологія», зокрема Аліса Денисенко, Дарина Чуприна, Анна Ковпак, Олена Пилипенко, Анна Слободян, Ольга Миронюк, Наталія Савчук, Дарина Ядута, Андрій Андрусенко, Владислав Савицький, Станіслав Сіренко, Іван Волкогон.

     Для зміцнення командного духу у студентів та закріплення дружніх відносин у студентському колективі, програма туру передбачала поділ студентів на дві команди, які протягом двох днів змагалися між собою у вигляді спортивних ігор, а також передбачала поєднання активного та екологічного туризму, що спонукає до формування екологічного світогляду у майбутніх фахівців екологів.
     Перший день туру передбачав рафтинг, де команди змагалися у подоланні швидких порогів річки Чорний Черемош. Саме в цей період квітня, коли сніг починає змінювати агрегатний стан й наповнювати стрімкими потоками карпатські ріки (Черемош (Чорний, Білий), Чорний Тис, Прут тощо) найбільш актуальним стає такий вид спорту, як рафтинг. Під час сплаву та подоланні порогів річки, студенти ознайомилися з чудовими краєвидами гірських ландшафтів, проявили спортивні вміння та командні здібності. Продовженням першого дня ігор між командами був пейнтбол, який передбачав стрільбу із страйкбольної зброї у мішень де використовувались екологічно-безпечні кульки. Гра відбувалася на перетині шляхів – поблизу Попа Івана Чорногірського (2028), хребта Кринта-Скупова, величних Угорських Скель. Після закінчення гри, студенти вивчали мальовничі краєвиди гірських гір. Вони ніби опинилися у «полонині гір», де з усіх боків були розташовані кристалічні масиви Українських Карпат.

     Екологічний туризм другого дня туру продовжили змаганнями стрільби із луку та мотузкового квесту. Основним завданням мотузкового квесту перед командами було навчитися одягати та закріплювати вірно спорядження та разом із ним, пройти за короткий час певний відрізок мотузкових перешкод. Завданням стрільби було попасти в мішень стрілами, якраз і кількість стріл, яка попала у мішені – була результатом перемоги команд. Ці види ігор проходили на території кемпінгу «Білий Слон», який розташований у серці самих Карпат на березі річки Чорний Черемош (Івано-Франківська область, Верховинський район), що оточений полонинами українських гір. Під час цих змагань студенти мали змогу розважитися, отримати приємні враження і випробувати свої сили, а також добавити «скарбничку» своїх особистих досягнень.

 

     Звісно, перемога немає бути головним чинником у активному відпочинку. І з цим твердженням також погоджуються студенти і вважають, що отриманий позитивний настрій, командний дух та справжнє задоволення від змагань – це основа якісного й ефективного проведення змагань у рамках екологічного туризму. Дві команди екологів показали чудові спортивні результати, набули досвіду з активного відпочинку на воді та гірській місцевості, що оточена полониною гір. Відповідно всі представники команд були нагороджені медалями переможців змагань.

 

    Як результат ЕКО-ТУРу КАРПАТ «У полоні гір» студенти-екологи залишилися задоволеними від екологічного туризму, який в ході змагань, перетворився у справжнє свято активного відпочинку. Спортивні змагання сприяли зміцненню міжособистих взаємин у колективі студентської групи та створенню сприятливого середовища у командах під час змагань. Різнобарвність мальовничих краєвидів гірських ландшафтів Карпат сприяла формуванню екологічного світогляду та інтелектуального потенціалу у студентів, а також патріотичного ставлення до природи України.

     Висловлюю вдячність усім студентам, які долучилися до туру, за допомогу в організації та проведенні екологічного туризму, моральний патріотизм та командний дух під час змагань, а також за отримані незабутні яскраві враження та позитивні емоції.


Віта Строкаль,
організатор туру
доцент кафедри екології агросфери
та екологічного контролю НУБіП України 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook