Екскурсія до Педагогічного музею України

18 квітня 2019 року
м. Київ

 Студенти освітньо-професійної програми «Прикладна економіка» економічного факультету 16 квітня 2019 року відвідали Педагогічний музей України (Будинок вчителя) разом зі своїм викладачем Богач Л. В.


 Екскурсію розпочала старший співробітник музею Тетяна Рудницька, яка представила виставку, яка саме цього дня відкрилась «Жіночі обличчя в науці». Тетяна розповіла, що в недалекому минулому, традиційно вважалося, що головне призначення жінки — це народжувати і виховувати дітей, дбати про сім’ю і вести домашнє господарство… Однак, це не зовсім правильне твердження і промовистим прикладом цьому є виставка «Жіночі обличчя в науці», присвячена українським жінкам науковицям, педагогиням, письменницям, які досягли великих успіхів у своїй роботі та зробили вагомий внесок в українську науку, освіту літературу. На виставці представлено 10 жінок, чиї ювілеї відзначатимемо в 2019 році:
170-річчя Олени Пчілки (Ольги Косач),
160-річчя Катерини Антонович-Мельник та Ганни Берло,
150-річчя Олени Кисілевської та Лідії Деполович,
135-річчя Наталії Полонської-Василенко,
130-річчя Валерії Козловської,
120-річчя Тетяни Кардиналовської,
100-річчя Катерини Ющенко та Олени Дубинчук.


 Основною метою виставки є вшанування пам’яті видатних українських жінок-науковиць. Виставка покликана привернути увагу відвідувачів до цьогорічних пам’ятних ювілейних дат та спонукати до їх відзначення у навчальних закладах, наукових установах.


 

 Також студенти ознайомились з історією створення музею, це один з найстаріших київських музеїв. Був заснований у вигляді колекції в 1901 році, відкритий офіційно в 1911 році. У 1912 році відомим київським архітектором Павлом Альошиним для музею було побудовано спеціальне приміщення. У 1917 р. в будівлі розмістилася Центральна Рада на чолі з М. С. Грушевським. Саме тут була проголошена 7 (20) листопада 1917 р. Українська Народна Республіка, а в ніч з 24 на 25 січня 1918 прийнятий IV Універсал, що проголосив незалежність України. Музей володіє колекціями підручників, документів, фотографій, періодичних педагогічних видань, педагогічних посібників XIX-XX століть. Унікальність Педагогічного музею полягає в тому, що його експозиція наочно показує шлях становлення та розвитку освіти в Україні.


 Екскурсовод, Тетяна Рудницька наголосила, що у світі дуже мало музеїв такого типу: є «Музей дитинства» у Франції, музеї дидактичної (розвиваючої) іграшки в Англії, педагогічні музеї у Вільнюсі, Тбілісі, Софії. І київський музей — гідний учасник цієї когорти.

 

Студенти дуже вдячні співробітникам музею за пізнавальну екскурсію і бажають подальших успіхів у розвитку музейної справи!

Гераймович В.Л., доцент

кафедри глобальної економіки

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook