Наукові новини: Мікрофлора кишечника регулює процеси в мозку і впливає на поведінку

18 квітня 2019 року

Кишкові бактерії можуть підвищити рівень тривоги або викликати розсіяний склероз. Вчені з'ясували, як мікрофлора впливає на центральну нервову систему і імунітет. Про це повідомляється у статті Ульріха Штайнхофа (Ulrich Steinhoff) з Philipps-Universität Marburg (Німеччина), яка була опублікована в журналі Immunology Letters.

Кишкова паличка Escherichia coli
© NIAID / Flickr

Мікрофлора кишечника - це сукупність бактерій, архей, вірусів і грибів, що живуть у кишечнику. Вони знаходяться в симбіозі з носіями і еволюціонували разом з ними. Хоча тварини можуть вижити і без мікробіоти, бактерії допомагають хазяям перетравлювати їжу і беруть участь в синтезі вітамінів. Питання взаємодії бактерій і їх носіїв стало головною темою на другому з'їзді Європейської академії неврології (EAN) в Копенгагені. Вчені представили звіт про дослідження, які проводили на двох групах мишей. Одну групу виростили без бактерій в кишечнику, кишечник тварин іншої групи населяла типова для них мікрофлора.
У ході експериментів з'ясувалося, що миші без мікробів в кишечнику виявляли менше тривоги і занепокоєння. Вчені пояснюють це тим, що бактерії в кишечнику виробляють нейромедіатори, які впливають на мозок.
З'ясовано, що префронтальна кора головного мозку мишей без кишкової мікрофлори містить більше мієліну - речовини, що утворює оболонку нервових волокон. Порушення балансу мієліну може призводити до розвитку аутоімунних захворювань, таких як розсіяний склероз. Виявилося, що це захворювання можуть викликати бактерії, які беруть участь у травленні, а не окремі хвороботворні організми, як вважалося раніше.

Джерела: 1, 2, 3, 4, 5

Підготував проф. В. Трокоз

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook